zaterdag 22 januari 2011

Minder gewrichtsklachten met knoflook

Wie veel knoflook eet heeft minder kans op artrose.

Dit blijkt uit een studie waaraan 1000 gezonde vrouwelijke tweelingen deelnamen. De vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Met behulp van vragenlijsten werd informatie verkregen over hun voedingspatroon. Ook werd bepaald of sprake was van artrose in de handen, heupen en knieƫn.

Knoflook
Na correctie voor de BMI bleek dat voeding met veel groenten en fruit leidde tot significant minder artrose in de heupen. Fruit - uitgezonderd de citrusvruchten - en looksoorten zoals knoflook en uien gaven de meeste bescherming. De onderzoekers ontdekten dat de stof diallyldisulfide in knoflook en andere looksoorten de werking remt van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij artrose. Dit geeft mogelijk een verklaring voor het beschermend effect van knoflook.

Vervolgstudies zijn nodig om dit verder vast te stellen en kunnen mogelijk zelfs leiden tot nieuwe behandelmethoden van artrose.

Bron: Williams FM, Skinner J, [..], Macgregor AJ. Dietary garlic and hip osteoarthritis: evidence of a protective effect and putative mechanism of action. BMC Musculoskelet Disord 2010; 11(1):280

Bericht: © Ortho Institute