zondag 27 februari 2011

Voorjaars reinigingskuur voor het lichaam

 Het voorjaar wordt gekaraktiseerd door geboorte, vernieuwing en energie. De dagen worden langer en de zon krijgt meer kracht, de vogels beginnen te zingen, alle planten staan in knop, klaar om tot bloei te komen. Tegelijkertijd schakelt ons lichaam over op een hogere versnelling. We maken onze huizen schoon en gooien de ramen open om frisse lucht binnen te laten. Maar waarom zouden we ons beperken tot het schoonmaken van onze huizen. Ons lichaam heeft dit ook nodig!


Voorjaar

Ook al hebben we er geen erg in, er hopen zich veel toxines op in ons lichaam tijdens de winter. Omdat we meer tijd in huis doorbrengen, ademen we minder frisse lucht in. We sporten minder en zijn over het algemeen minder actief. Als het buiten koud en nat is, is de huiskamer vaak extra knus en aanlokkelijk, dus de animo om te gaan joggen wordt kleiner.
Maar na maanden van kortere en donkere dagen en zwaarder verteerbare voeding, brengt de energiestroom van de lente behoefte aan frisheid, schoonmaak en vernieuwing met zich mee.

Van maart tot mei is de optimale periode om het lichaam te reinigen en ontgiften. Een voorjaarsreiniging maakt fitter, laat het gelaat glanzen en versterkt het immuunsysteem, terwijl tegelijkertijd toxines worden geëlimineerd en wat overtollige winterkilo’s worden verbrand.
Zoals gewoonlijk, geeft moeder natuur ons precies wat we nodig hebben. Er is volop verse groente aanwezig evenals reinigende kruiden. Tijdens de lente is het goed om het lichaam een pauze te geven door iets minder te eten. Vermijd moeilijk te verteren producten en focus vooral op licht verteerbare voeding. Zorg dat er genoeg voorjaarsgroenten in je dieet voorkomen. Kook met specerijen zoals koriander, venkel, komijn en kurkuma om de vertering te bevorderen. Drink in plaats van koffie, warme en reinigende kruidenthee en laat de kruiden hun werk doen: het stimuleren van lever, nieren en spijsverteringsorganen om vergiften kwijt te raken.

Enkele kruiden die je kunt gebruiken tijdens een reinigingskuur zijn:

Brandnetel
Bevat veel bladgroen, vitaminen (A, B, C) en mineralen (vooral kalk en ijzer). Het kruid heeft een versterkende werking op het hele lichaam en is speciaal geschikt om bloedarmoede op te heffen. Brandnetel drijft vocht af en lost slijm op.

Paardenbloem (wortel en/of blad)

De bittere smaak van paardenbloem verwijst naar het effect op het spijsverteringssysteem en de lever. Paardenbloem is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Paardenbloem werkt vochtafdrijvend, stimuleert de spijsvertering en is mild laxerend. Door de bitterstoffen wordt de galproduktie aangezet. Dit maakt het een aangewezen kruid voor mensen met een overbelaste lever door teveel alcohol of een slecht dieet. Het helpt ook om vetten af te breken.
 

Viola Tricolor

Driekleurig Viooltje
Kan worden toegepast bij alle huidproblemen en is een zeer goede bloedreiniger. Het heeft een diuretische werking. Doordat het salicylzuur bevat werkt het ontstekingsremmend.