zondag 19 juni 2011

Chinese Soepkruiden - Gezondheid begint met gezonde voeding


Chinese Soepkruiden

Als wij in Amsterdam zijn doen wij meestal ook China-town en Toko Dun Yong aan, een van de oudste toko’s in het hart van Amsterdam. Deze winkel heeft een enorm assortiment van aziatische produkten bestaande uit keukengerei, allerlei prullaria, boedhha’s, stoompannen en bovenal levensmiddelen.
Vooral de grote verscheidenheid aan kruiden is indrukwekkend. Het is duidelijk dat in China het gebruik van kruiden veel meer bij de dagelijkse gang van zaken hoort. Kruiden om thee van te zetten of bijvoorbeeld de kruidenpakketen om soep van te maken. Voor wie wil weten wat al die vreemde ingrediënten nou toch zijn heb ik hieronder een aantal kruiden beschreven. Degenen die na het lezen van dit artikel net zo enthousiast zijn over kruiden als ik kunnen onderaan een recept vinden om deze kruiden zelf toe te passen in een krachtige soep.

Astragalus
Huang Qi - Astragalus
De verdiensten van astragalus zijn al eeuwenlang legendarisch in China.  De Chinese naam “Huang Qi” bestaat uit twee woorden. Het eerste woord “Huang” betekent geel, dit is de kleur van de wortel, maar ook de kleur die hoort bij aarde, het midden en de Milt. “Qi” betekent levensenergie of superieur. Het wordt daarom beschouwd als een superieur kruid om de levensenergie te versterken. Het helpt om het energienivo op te krikken, en bouwt weerstand op, vooral als het immuunsysteem is verzwakt door overwerk en stress.  Het is een van de belangrijkste kruiden bij de behandeling van vermoeidheid. De geneeskracht van de plant vind je in de wortel. Deze wordt gedroogd en in dunne plakjes gesneden en heeft een milde, zoethoutachtige smaak.  De wortel heeft een positief effect op virus infecties, zweren, bloeddruk, is
vochtafdrijvend en beschermt de lever.  Volgens westerse geneeskunde stimuleert astragalus het lichaam door de aanmaak van rode bloedcellen en de produktie van interferon. Dit helpt het lichaam om virussen en andere schadelijke microben te vernietigen. 

Qian Shi - Euryale

Waterkastanje
Waterkastanjes zijn de zaden van een plant die is verwant aan de waterlelie. De zaden van de waterkastanje zijn klein en wit van kleur. Ze hebben een milde en lichtzoete, notige smaak. In de chinese geneeskunde worden waterkastanjes gebruikt ten behoeve van Nieren, Milt en sexuele energie. Het wordt geacht goed te zijn voor oudere mannen en heeft een gunstige invloed op de spermaproduktie . Het kan ook worden ingezet bij chronische diarree, vaginale afscheiding en ter vermindering van arthritis.


Gou Qi Zi - Lycium Fruit
Lycium fruit - Wolfsbes
Ook wel bekend als Goji bessen. Het zijn kleine rode vruchtjes. Zij hebben een zoete smaak en worden als ingrediënt veel gebruikt in chinese soepen, thee en energie-drankjes. Het is een natuurlijk supplement om het zicht te verbeteren. Het kan helpen bij oogspanning door teveel staren naar een beeldscherm. Het besje is zeer goed voor de lever, dit verklaart meteen het gunstige effect op de ogen. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, anti-oxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen. Omdat ze zorgen voor een algehele positieve levenshouding worden ze in China ook wel “happy-berries” of “smiley-berries” genoemd.


Shan Yao - Dioscorea
Dioscorea – Chinese Yam
De Chinese Yam is een winterharde bataat (tot 20 graden onder 0) die een spectaculaire ondergrondse knol aanmaakt die qua voedzaamheid in de top tien van wereld voedsel gewassen zou kunnen. De letterlijke vertaling van de chinese naam “Shao Yao” is “medicijn uit de bergen”. Gedroogd ziet de wortel eruit als kalk en is neutraal van smaak.
In china wordt het de hemel in geprezen vanwege de vele gunstige invloeden op de gezondheid, het geeft kracht, bevordert spiergroei, heelt wonden en geeft weer vitaliteit na langdurige ziekte.


Codonopsis wortel
Dangshen - Codonopsis
Deze wortel wordt meestal gekookt samen met vlees in soepen en stoofschotels om een goede gezondheid te bevorderen. Het wordt ook wel ‘ginseng voor arme mensen” genoemd, omdat het in China vaak vervangen wordt door het veel duurdere ginseng. Het heeft dan ook vele goede eigenschappen. Het zorgt voor speekselaanmaak en helpt daarom de spijsvertering te verbeteren. Het kan helpen bij diarree, misselijkheid en hoesten. Het verbetert de bloedsomloop. En is een hulp bij mentale en fysieke uitputting. Kalmeert bij nervositeit.

Lian Zi - Lotus Seed


Lotus zaad
Is voedzaam, vetarm en goed voor hart, milt en nieren. Zij kunnen een koelend effect hebben bij hitte. Traditioneel wordt lotuszaad geassocieerd met trouwerijen, de chinese naam betekent “continious sons” en representeert daarom het voorbestaan van erfopvolging in de familie.


Long Yan Rou - Longan
Longan
De vrucht lijkt op litchi. Longan bevat grote hoeveelheden vitamine A en C en mineralen, zoals ijzer, magnesium, fosfor. Het is een bloed en Qi tonicum.
In de chinese geneeskunde wordt deze vrucht beschouwd als warm, zoet en adstringerend en wordt geassocieerd met Hart en Milt. Het wordt ingezet bij hartkloppingen, slecht slapen, vergeetachtigheid en angst. Het wordt gebruikt bij zwakte tijdens de zwangerschap, of bij mensen die voortijdig grijze haren krijgen.

Het eten van soep is een onderdeel van de traditionele chinese eetcultuur.
Traditiegetrouw eten chinezen regelmatig kruidensoepen die, afhankelijk van de ingrediënten, een sterkende of heilzame werking hebben. De achterliggende gedachte is dat een lichaam goed moet worden onderhouden om te kunnen functioneren, ofwel gezondheid begint met gezonde voeding.

Recept: Doe (biologische) soepkip of kippenvleugels in een grote pan en voeg ruim koud water toe.
Breng aan de kook en schuim regelmatig af met een schuimspaan. Week ondertussen de chinese kruiden, spoel deze af en voeg toe aan de pan. Laat het geheel minimaal 3 uur op zacht vuur pruttelen. Giet de bouillon door een zeef (de kruiden eet je niet op, maar gooi je weg). De bouillon kan verder verfijnd worden met fijngesneden groenten (ui, selderij, prei, wortel enz), stukjes kip. Breng op smaak met peper en zout. Vegetariërs kunnen ipv kippenbouillon een groentebouillon maken.
 
‘Kon Poei’ (eet smakelijk)