zondag 11 september 2011

Rozemarijn - kwade dromen, boze geesten en wijze raad

Rozemarijn - Rosmarinus Officinalis
Rozemarijn is een veelgebruikt keukenkruid, vooral in mediterrane gerechten. Vanwege zijn heerlijke geur wordt het eveneens gebruikt in zeep en andere cosmetica. Het heeft echter ook een lange geschiedenis van allerlei medicinale toepassingen. Traditioneel wordt rozemarijn toegepast ter verbetering van het geheugen, het opheffen van spierpijnen en spasmes, het stimuleren van haargroei en ondersteuning van bloedcirculatie en zenuwstelsel.

Rosmarinus is afkomstig van de latijnse woorden “Ros” en “Marinus” en betekent zeedauw. Dit slaat op de zachtblauwe kleur van de bloemen, maar kan ook verwijzen naar de groeiplaats die in de buurt van de zee is.

Westerse Kruidengeneeskunde
Rozemarijn is afkomstig uit het middelandse zeegebied, is klein, houtig met leerachtige blaadjes en is daarom passend om het menselijk gestel te verstevigen en te intensiveren. Het werkt stimulerend op klieren en geeft daarom een betere spijsvertering. Het is bloeddruk verhogend en verbetert de bloedsomloop. Ook het gehele onderlichaam krijgt meer aandacht. Door een verbeterde doorbloeding wordt een verzwakte of uitblijvende menstruatie aangewakkerd. De plant heeft een positief effect op de stemming en kan helpen bij nerveuze uitputting, angstgevoelens en somberheid. De geur alleen al kan je opvrolijken.
Rozemarijn is rijk aan essentiƫle olie en is een belangrijk kruid om lichamelijke klachten aan te pakken die het gevolg zijn van depressie en stress. Chronische vermoeidheid, zwakte na de bevalling, spijsverteringsproblemen, herstel na drugsgebruik of langdurig gebruik van medicatie zijn voorbeelden van klachten waarbij het gebruik van rozemarijn profijt kan hebben. Het werkt vooral ook goed bij hoofdpijn en migraine.

Geschiedenis
Al in het verleden had rozemarijn de reputatie om het geheugen te verbeteren en opbeurend te werken. In oude kruidenboeken wordt vaak verwezen naar remedies, suggesties en bijgeloof met betrekking tot rozemarijn.
  • Rozemarijn onder het kussen verjaagt kwade dromen
  • Geplant op graven liet het de doden toe hun wijsheid en goede raad aan de levenden door te geven
  • Rozemarijn zou helpen tegen boze geesten
  • Het werd gedragen in het bruidsboeket omdat het symbool stond voor trouw en standvastigheid.
Toepassing van rozemarijn in de chinese kruidengeneeskunde
De chinese benaming van rozemarijn is Mi Die Xiang.
De energetica van rozemarijn is warm, aromatisch, bitter en scherp en heeft effect op Hart, Lever, Maag en Darmen
  • Tonifieert en verwarmt Qi van Hart, Milt en Lever en behandelt uitputting, depressie en spijsverteringsproblemen.
  • Kalmeert hyperactief Yang en helpt bij hoofdpijn en migraine
  • Kalmeert en reguleert Qi van de Darmen en vermindert buikkrampen
  • Rozemarijn beweegt Qi en disperseert gestagneerde Qi van Hart en Lever.
Cosmetisch
In haarlotions tegen haaruitval of om roos tegen te gaan, in douche of badschuim om het lichaam te activeren, de bloedsomloop te stimuleren en spataderen tegen te gaan. In mondwater helpt het tegen een slechte adem.

Rozemarijn thee
Het is gezond om regelmatig rozemarijn thee te drinken. Thee bereid je door een grote theelepel blaadjes te overgieten met een ¼ liter heet water, ongeveer 10 minuten laten trekken

Olie en Azijn met Rozemarijn
Culinair
Een klassiek keukenkruid voor gebraden of gegrild lamsvlees, stoof en braadschotels. Het wordt vaak gebruikt in marinades, olie en azijn.

Recept Aardappelen met Rozemarijn van Jamie Oliver
Snijd aardappelen in blokjes van 2,5 cm en kook deze net niet gaar. Laat uitlekken in een vergiet en even uitwasemen totdat ze goed droog zijn. Leg aardappelen op de bakpaat en voeg olijfolie, knoflook, rozemarijn, peper en zout toe. Hussel dit goed door elkaar. Zet dit 20 – 25 minuten in de oven, schud de aardappelen regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze goudbruin en knapperig zijn.