donderdag 2 februari 2012

Moxa: de manier om siberische koude te trotseren

Behandeling met moxa
Moxa is het toepassen van warmte op een bepaald gebied of punt op het lichaam. De term ‘moxibustion’  is afgeleid van het Japanse woord ‘Mogusa, wat ‘brandend kruid’ betekent. Moxa is afkomstig van het kruid Artemisia Vulgaris, bij ons beter bekend als bijvoet. 
Al sinds de uitvinding van vuur ontdekte men dat warmte afkomstig van vuur verwarmend en heilzaam was.  Hete stenen of zand werd in dierenhuiden gewikkeld en als lokaal compres gebruikt.

Moxa is een traditioneel Chinese therapie die zou zijn ontstaan in Noord-China en Mongolië, waar de winters worden gedomineerd door extreme kou en ijzige wind.
De intense warmte die moxa geeft dringt diep door in het lichaam. Hierdoor vermindert pijn, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, ontspannen de spieren en worden blokkades in het lichaam opgeven.

Moxa kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij de directe methode wordt moxa rechtstreeks op de huid verbrand.  Soms kiest een acupuncturist ervoor om tegelijk met het zetten van naalden, moxa te branden boven het te behandelen punt. Het meest gebruikelijk is de moxastick, die boven een bepaald gebied of acupunctuurpunt gehouden wordt.  De moxastick wordt dan op een afstand van ongeveer 1 centimeter boven de huid gehouden. De punt van de moxastick wordt langzaam boven het te moxeren punt gedraaid. In sommige praktijken gebruikt men een moxalamp.

Sinds wetenschappelijk is bewezen dat moxa bij stuitligging helpt de baby te draaien, heeft het in het westen meer bekendheid gekregen.

Moxa-therapie is zeer effectief bij mensen die leiden aan koude handen en voeten en mensen die problemen hebben bij koude en/of vochtige weersomstandigheden.