woensdag 20 juni 2012

Alfalfa - waar een klein zaadje groot in kan zijn


Alfalfa is de naam van de ontkiemde zaden van de luzerne (medicago sativa)
Een alfalfazaadje is zeer klein en toch bevat dit zaadje een enorme levenskracht. Het wordt daarom ook wel ‘levend voedsel’ genoemd.
Alle soorten kiemen zijn zeer voedzaam en geven ons energie. De kleine, delicate alfafakiemen steken hier nog eens met kop en schouders boven uit. Vooral als je het alfalfazaad zelf ontkiemt, is het het meest verse voedsel dat je maar op je bord kunt krijgen.

De Arabieren waren de eersten die de versterkende en herstellende eigenschappen van alfalfa ontdekten. “Al-fac-facah” betekent dan ook “vader van alle voedsel”. Luzerne werd gegeven als voedsel voor racepaarden, om ze sterker en sneller te maken.


Luzerne - 
Luzerne is een klaversoort en wordt wereldwijd als veevoer verbouwd. Je vindt hem ook in de berm, langs de kant van de weg.

Het ontkiemen van zaden en peulvruchten verhoogt de hoeveelheid beschikbare vitaminen. De exacte voedingswaarde verschilt per soort, maar alfalfakiemen bevatten een complete bron van voedingsstoffen. Zij zitten tjokvol met voedingsstoffen, enzymen en vezels, zijn gemakkelijk verteerbaar en bevatten zeer weinig calorie├źn.
Alfalfa kiemen hebben een hoog gehalte vitamine B, C, D, E en K, calcium, ijzer, kalium en zink, aminozuren. In alle zaden zitten stoffen die ervoor zorgen dat de volgende generatie planten kan groeien. Het is daarom een van de meest vitale voedingsmiddelen die er bestaan.

Alfalfa werkt algemeen versterkend, vitaliserend en opbouwend en kan daarom helpen bij vermoeidheid, lusteloosheid en zwakte.

Door de aanwezige fyto-oestrogenen remt het de botafbraak na de menopauze en reguleert de vrouwelijke hormonale balans. Het werkt daarom bij opvliegers, nachtzweten, vaginale droogte


Alfalfa is remineraliserend en geeft huid, haar, nagels en botten nieuwe kracht.

Alfalfa bevordert de bloedaanmaak vanwege de aanwezigheid van vitamine K, ijzer en chlorofyl

Volgens de Chinese geneeskunde heeft alfalfa een neutrale thermische energie, heeft het een bittere smaak, droogt damp, werkt diuretisch, bevordert de urinewegen en de darmen en ontgift het lichaam.

Alfalfa is makkelijk zelf te kweken in speciale kweekbakjes, maar is ook verkrijgbaar bij de supermarkt (natuurvoedingswinkel).