donderdag 6 december 2012

Pan Gu schepper van de aarde

Het universum verdeeld
in Yin en Yang
Volgens een Chinese legende schiep Pan Gu de aarde door hemel en aarde te scheiden van chaos. In het begin was het universum een reusachtig ei, waarin alleen maar chaos heerste. 
Yin en yang zaten opgesloten en waren niet te onderscheiden van elkaar. Alles zat door elkaar: het vrouwelijke en het mannelijke, koud en warm, nat en droog, donker en licht. 
Pan Gu had meer dan 18.000 jaren geslapen in het ei. Totdat hij op een dag opstond en het ei in stukken brak. Door de zware en lichte delen van het ei van elkaar te scheiden, creĆ«erde hij de hemel en de aarde. 

Het pure yang werd de hemel, het troebele yin de aarde. Zijn hoofd ondersteunde de hemel en zijn voeten stonden stevig op de aarde.

Pan Gu ging dood en zijn lichaamsdelen vormden alle elementen van de aarde. Zijn adem werd de wind en de wolken, zijn stem transformeerde in de donder, zijn linker en rechteroog werden  de zon en de maan, zijn vingers de 5 grote bergen.  Van zijn 4 ledematen werden de 4 windrichtingen van de aarde gevormd,  van zijn bloed de rivieren en van zijn spieren en aders de aardlagen.  Zijn vlees bracht de aarde voort, zijn haar en baard de (sterren)constellaties, zijn huid en lichaamshaar de planten en bomen. Uit zijn tanden en beenderen ontstonden de metalen en steen,  uit zijn merg goud en edelstenen en uit zijn zweet de regen. De parasieten op zijn lichaam, gevoed door de wind, werden de mens.

Vandaag de dag geloven mensen dat het weer wordt bepaald door de veranderlijke stemmingen van Pan Gu.