zondag 13 januari 2013

“Mijnheer He met de zwarte haren” een verhaal over een oude man en een bijzondere plant.Polygonum Multiflorum
Salomonszegel
In het oude China leefde een oude man met de naam ‘He’. Op zijn 58e was hij er nog steeds niet in geslaagd zijn vrouw kinderen te schenken. Een wijze monnik adviseerde hem toen om dagelijks de wortel van de plant Salomonszegel (Polygonum Multiflorum) te eten. Mijnheer ‘He’ volgde zijn raad op en ging regelmatig de bergen in om de wortel op te graven. Snel hierna, was hij vader van verschillende kinderen, zijn haar veranderde van grijs in zwart, zijn ogen werden scherper en zijn hele lichaam werd jeugdiger. Hij bereikte uiteindelijk de leeftijd van 130 (er wordt zelfs weleens beweerd 160). Op zijn sterfbed had hij nog steeds pikzwart haar. Vanaf dat moment noemde men de plant ‘He Shou Wu’, wat vertaald kan worden met ‘zwartharige mijnheer He’

Zwartharige mijnheer He
Er zijn een aantal varianten op dit verhaal. De oude mijnheer ‘He’ zou verdwaald zijn in het bos. Toen hij jaren later werd gevonden, was de verbazing groot. Het haar van de oude man was veranderd van wit naar zwart. Hij had zich in leven gehouden met de wilde wijnstok van de salomonszegel.

Een derde legende verhaalt over een Chinese Officier ‘He’. Hij was ter dood veroordeeld.  Dit vonnis werd voltrokken door opsluiting in een afgelegen cel zonder eten of drinken.  De bewakers kwamen na een jaar terug naar zijn cel om zijn stoffelijk overschot op te ruimen. Zij keken raar op hun neus:  in plaats van een dood lichaam, troffen zij een springlevende, volledig verjongde persoon aan met een grote bos pikzwart haar. Hij was in staat geweest om zijn eenzame opsluiting te overleven door het eten van de bladeren en de wortels van een wilde kruipende rank (Salomonszegel).

Sindsdien wordt de plant in de Chinese kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt om de energie van Lever en Nieren te versterken. Energie en vitaliteit bevinden zich in de Nieren en de Lever optimaliseert het bloed, processen die beiden de conditie van onder andere het haar verbeteren.
Vanwege de versterkende werking van Nieren en Lever werd het ook gebruikt bij duizeligheid, wazig zicht, jeukende en brandende ogen, pijnlijke onderrug, zwakke knieën en bij slapeloosheid.