vrijdag 1 februari 2013

QiXi – Chinese Valentijns dag, een jaarlijkse ode aan de liefde

QiXi - Chinese Valentijnsdag

Net als in het Westen,  heeft ook China een dag die gewijd is aan de liefde.  Dit feest heet QiXi en volgens de Chinese maankalender valt dit op de zevende dag van de zevende maand.  Het is het Chinese equivalent van onze Valentijnsdag.  Een andere naam voor het festival is wel Zevenzustersdag.  Een naam waar uiteraard een legende bij hoort.

Het is een liefdesverhaal over Niu Lang, een herder en een weefster, Zhi Nu. De Hemelse Keizer had zeven dochters, allemaal wonderschoon.  Zhi Nu was de zevende en mooiste dochter.  Ze was niet alleen de mooiste, maar ook kon zij van allemaal het beste in handwerken. Vooral in  weven blonk zij uit. Om de wereld mooier te maken, weefde zij prachtige wolken.
Op een dag reisden de zusters naar de aarde voor een beetje vertier. Ze genoten met volle teugen en namen een heerlijk bad in een groot meer. Niu, die op aarde leefde,  ontdekte de zusters en kwam  op het ondeugende idee hun kleding te verstoppen. Zonder dat zij het in de gaten hadden haalde hij hun jurken weg.
Toen de zussen eenmaal ontdekten wat er was gebeurd dwongen ze de jongste van hen, Zhi Nu om de kleding terug te gaan halen. En zo geschiedde, de zevende zus smeekte hem de kleren terug te geven. Toen zij geheel naakt voor hem stond, werd de jongen spontaan verliefd op haar.  Hij besloot meteen om met haar te trouwen.  De liefde was wederzijds en niet lang hierna traden zij in het huwelijk. Het meisje bleek een gehoorzame echtgenote te zijn en Niu was een fantastische echtgenoot. Samen waren zij zielsgelukkig en het huwelijk werk bekroond met twee kinderen

Eens per jaar ontmoeten
de minnaars elkaar
Haar moeder echter, de Hemelse Godin, ergerde zich hier kapot aan en was helemaal niet blij met de situatie.  Hoe kan haar dochter nu trouwen met zo’n simpele man en dan ook nog zonder haar toestemming?  Boos gaf zij haar dochter het bevel om haar man te verlaten en gehoorzaam haar taak als weefster van kleurrijke wolken en regenbogen weer op zich te nemen.
Zij scheidde Zhi Nu van haar geliefde door een streep in de hemel te trekken. Volgens de legende is zo de Melkweg ontstaan . Het meisje werd naar de ster Vega gestuurd waar zij wolken weefde.  Haar jonge minnaar werd naar de ster Altair gebracht, waar hij haar slechts van mijlen afstand kon bekijken.

Eksters,  die dit trieste tafereel aanschouwden kregen medelijden met de twee tortelduifjes. Om het stel een sprankje hoop te geven vliegen ze eens per jaar naar elkaar toe en formeren dan een brug. Op de zevende dag van de zevende maand kan Zhi Nu de brug oversteken om haar geliefde Niu Lang te ontmoeten.  Als het regent op Valentijnsdag dan zijn het geen waterdruppels. In werkelijkheid zijn dit de tranen van dit prachtige paar die op de aarde vallen.

In het westen is Valentijnsdag, de dag bij uitstek waarop je, al dan niet anoniem,  je liefde verklaart aan degene naar wie je hunkert. Dit gaat vaak gepaard met bloemen, kaarten en bonbons.
Chinese meisjes echter bereiden op deze dag fruit en branden wierook als offers voor Zhi Nu.
Zij hopen daardoor net zo bedreven te worden in handwerken als zij, en doen een wens een geschikte echtgenoot te vinden.
’s Avonds als het donker wordt,  zie je buiten overal mensen zitten, die naar de hemel kijken. Zij zoeken naar de twee helderste sterren aan weerskanten van de Melkweg en hopen zo een glimp op te vangen van Zhi Nu en Niu Lang.