woensdag 6 februari 2013

Voeding tijdens de zwangerschap – De zienswijze van de chinese geneeskunde

Voeding tijdens de zwangerschap

 Chinese Geneeskunde
Volgens de Chinese geneeskunde levert een gezond dieet een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. Veel ziektes kunnen het gevolg zijn van verkeerd voedsel. Ook het voedingspatroon van de ouders tijdens de conceptie en de zwangerschap kunnen een rol spelen. Een goede basis begint dus al voor de conceptie.

Energetica van voeding
In het westen wordt vooral gekeken naar de inhoudstoffen die voeding bevat. Aan de hand daarvan wordt bepaald of het product al dan niet goed voor je is. In China kijkt men hier anders tegenaan. Er wordt gekeken naar de energetica van het product en welk effect het heeft op het lichaam. Niets wordt daarom zondermeer bestempeld als gezond of ongezond. Het gaat erom wat iemand nodig heeft en dat kan per mens, per situatie verschillen.

Elk voedingsmiddel wordt ingedeeld in een bepaalde thermische werking die het heeft, variërend van koud tot heet. Ook de smaak die voeding kan hebben speelt een rol. Volgens de vijf elementen zijn de verschillende smaken zout, zuur, bitter,  zoet en scherp. In elke maaltijd zou je deze smaken moeten terugvinden en ook de temperatuur van de maaltijd zou gebalanceerd moeten zijn. Als er teveel voedsel van één type wordt gegeten, kan dit een disbalans in het lichaam veroorzaken.

Yin en Yang
Wat je eet moet altijd aangepast zijn aan de seizoenen. Voedsel met een neutrale energie, dus niet warm of koud kan het hele jaar door gegeten worden.
Voedsel dat verwarmend is eet je in de herfst en winter. Voeding met een meer koelende energetica eet je in de zomer.

Behalve het seizoen moet ook rekening worden gehouden met de constitutie die je hebt. Voeding moet dus aangepast zijn aan de omgeving maar ook aan het individu.

Koude of hitte
Iemand met een ‘koude’ constitutie
- kan slecht tegen lage temperaturen
- heeft vaak last van koude handen en voeten
- heeft soms een opgezette buik (na het eten)
- heeft vaak een losse, waterige ontlasting
Dit type mens is niet gebaat bij voeding met een koude energetica

Iemand met een ‘hete’ constitutie
- heeft soms een bittere smaak in de mond
- heeft een slechte adem, ontstekingen in de mond en rode, brandende ogen
- is vaak dorstig
- heeft donkergele urine en een harde, droge stoelgang
Dit type mens moet verhittende voeding vermijden

Voeding tijdens de zwangerschap
Dezelfde principes gelden ook tijdens de zwangerschap met dat verschil dat ook rekening gehouden moet worden met de specifieke conditie van de aanstaande moeder.
Volgens de Chinese geneeskunde hebben alle zwangere vrouwen een relatieve bloedleegte. Dit komt omdat bloed en voedingsstoffen worden opgeslagen om de groeiende baby gezond te houden. Ook wordt het lichaam voorbereid op het geven van borstvoeding. Meer eiwitrijke voeding is daarom op zijn plaats tijdens de zwangerschap.


De eerste maanden van de zwangerschap
In deze periode moeten Bloed en Yin in overvloed aanwezig zijn om zo het embryo te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Ook moet er voldoende Yang zijn om alle transformaties van een bevruchte eicel tot weefsels, de wervelkolom, de huid en alle organen van de baby te kunnen maken.
De Nieren worden gezien als basis van alle Yin en Yang in het lichaam. Het is dus zaak deze gezond en sterk te houden.

Eten voor twee
Eten voor twee betekent niet dat je twee keer zo veel kan eten. Het is geen excuus om jezelf over te geven aan eetbuien en onmatig snoepen tijdens de zwangerschap. Het komt er op neer dat je twee keer zo gezond moet eten. Alles wat je eet heeft namelijk effect op de baby.

Enkele richtlijnen
In het begin van de zwangerschap, wanneer veel vrouwen last hebben van misselijkheid en braken wordt geadviseerd vooral lichte maaltijden te nuttigen.

Vermijd sterk gekruid eten. Beperk ook stimulerende dranken als zwarte thee en koffie. Volgens de Chinese geneeskunde hebben specerijen zoals pepers een stimulerende werking. Zij hebben een bewegend effect op Qi en Bloed in het lichaam. Dit wil je absoluut niet tijdens de zwangerschap, omdat dit bloedingen zou kunnen veroorzaken.

Een aanstaande moeder is meer gevoelig voor ‘interne hitte’. Verwarmende producten moeten daarom gereduceerd worden. Onder verwarmend voedsel wordt bijvoorbeeld verstaan; scherpe kruiden, alcohol, koffie, noten.

Ook om anderen redenen moeten alcohol, sigaretten, drugs en medicijnen verbannen worden. Al de gifstoffen komen terecht in je lever en ook in de lever van je baby.

Beperk gebruik van geraffineerde meelsoorten/koolhydraten zoals witbrood, witte pasta’s, koekjes, gebak en suiker. Je doet jezelf en je baby een groot plezier als je in plaats daarvan volwaardige (volkoren) granen gebruikt. Suiker en kunstmatige zoetstoffen (zoetjes) vervang je door honing, malt en stevia.

Geadviseerd wordt het eten van veel groenten, evenals granen als gerst, zilvervliesrijst en amaranth.

Eet meer eiwitten. De in eiwit aanwezige aminozuren geven je energie en voeden Bloed en Yin.
Let wel op dat je eieren en vlees van goede kwaliteit (biologisch) eet.

Vermijd het eten van koude en rauwe spijzen. Zoals hierboven al genoemd hebben deze een koelende thermische werking. Zij kunnen een tekort aan Yang-energie in het lichaam veroorzaken. Energie die je nodig hebt om gezond te blijven en om de foetus te laten groeien. Warm, gestoomd of gekookt eten, eventueel met toevoeging van wat verse gember, zorgt dat je lichaam warm blijft en houdt je spijsvertering sterk.

Gebruik je gezonde verstand
Probeer zo goed mogelijk te eten, zonder dat het obsessief wordt. Ga niet paniekerig om met voedsel van zodra je zwanger bent. Je kunt gerust nog allerlei zaken eten, maar gebruik gewoon je gezond verstand.

Op de hoogte blijven? Like ons op facebook en ontvang als eerste ons laatste nieuws