zondag 14 april 2013

Acupunctuur en de behandeling van stress


Achtervolgd worden door een leeuw,  spreken in het openbaar, drukte op het werk, kinderen opvoeden…al deze dingen kunnen stress veroorzaken. Je hartslag stijgt, je handpalmen worden vochtig, je ademhaling gaat sneller. Dit zijn normale natuurlijke reacties van het lichaam, die je in staat stellen adequaat te reageren en je kans op overleven te vergroten als er gevaar dreigt. Deze lichamelijke reactie wordt ook wel de fight-or-flight reactie genoemd, dus vechten of vluchten.
Stress is niet per definitie slecht. Het helpt om ons aan te passen aan veranderende omstandigheden.
Het lichaam maakt stress-hormonen aan die ons helpen om harder te vechten of sneller weg te kunnen lopen.

bronnen van stress
Tegenwoordig is de kans dat we worden opgegeten door een roofdier zeer klein. Desondanks ervaren velen van ons van tijd tot tijd veel stress.  Hedendaagse bronnen van stress zijn drukte op het werk, geldzorgen, levensgebeurtenissen zoals scheiding of het overlijden van een dierbare, woon- of leefomstandigheden, maar ook het gevoel dat je niet kunt voldoen aan allerlei verwachtingen. Als de bedreiging, in dit voorbeeld de leeuw, is verdwenen keert het lichaam weer terug in zijn oorspronkelijke staat.

Bij chronische stress verkeert het lichaam voortdurend in staat van paraatheid. Dit brengt allerlei
klachten met zich mee, we slapen niet meer goed, we krijgen last van een hoge bloeddruk, we voelen ons gespannen, moe en kunnen flink geïrriteerd zijn. Ook kan chronische stress leiden tot angst, neerslachtigheid en zelfs depressie.


Het antwoord van de farmaceutische industrie op deze verschijnselen is medicatie in de vorm van bètablokkers, antidepressiva en benzodiazepines. Er is echter een natuurlijk alternatief. Regelmatig bewegen verlaagt de stresshormonen in het lichaam. Ook mediteren, lekker wandelen met de hond, yoga, naar muziek luisteren, kunnen stress verminderen.

Als deze simpele middelen echter niet genoeg zijn, kan acupunctuur een krachtig middel zijn om stress aan te pakken.
Volgens de Chinese Geneeskunde is er een relatie tussen emoties en de organen. Elke emotie, zoals vreugde, angst, bezorgdheid kan invloed hebben op een hieraan gerelateerd orgaan. Zo worden woede, irritatie en wrok geassocieerd met de energie van de Lever.
Acute stress en angst horen bij de Nier. Bezorgdheid en piekeren bij de Milt. Maar ook Hart en Long worden beïnvloed door stress.

Naar muziek luisteren kan heerlijk ontspannend zijn
Acupunctuur zal niet de bron van stress weghalen, maar het kan wel de reactie op stress veranderen. Het lichaam zal minder ‘overspannen’ reageren op prikkels. Acupunctuur reguleert de vitale energie (Qi) in het lichaam. Uit Westers onderzoek blijkt dat door acupunctuur hormonen worden aangemaakt die zorgen voor ontspanning, een rustige slaap en een algeheel gevoel van welbevinden.
Het zenuwstelsel ontspant en ook de betrokken orgaan-systemen worden behandeld. Dit zorgt direct voor ontspanning, maar stelt je ook in staat beter om te gaan met toekomstige stress-situaties.
Acupunctuur helpt niet alleen maar om beter om te gaan met stressvolle situaties, het pakt ook angst, paniekaanvallen, slapeloosheid en depressie aan.