vrijdag 10 mei 2013

Kamperfoelie – Lonicera: zilver-gouden bloem


Kamperfoelie - zliver-gouden bloem

Vanwege de zoete geur die kamperfoelie afgeeft tijdens warme zomernachten wordt de plant al sinds mensenheugenis genoemd als plant van de liefde. Ouders verboden hun dochters om kamperfoelie mee naar hun kamers te nemen. Dit zou hen immers het hoofd op hol doen slaan, omdat de geur erotische en wellustige dromerij veroorzaakt. De zoete geur is echter bedoeld om nachtvlinders te lokken, die de bloemen bestuiven.

Een volksnaam van kamperfoelie is geitenblad, in Frankrijk noemen ze het Chevre feuille.
Dit zou verwijzen naar geiten die de blaadjes zo lekker vinden, maar het kan eveneens een verwijzing zijn naar het klimvermogen van de plant. Net als een geit klimt kamperfoelie moeiteloos tot grote hoogte. De Engelse naam is Honeysuckle, wat uiteraard iets zegt over de zoete nectar waar de kamperfoelie bekend om staat.

Als medicinale plant worden in de westerse kruidengeneeskunde de bloemen en bladeren gebruikt vanwege de ontsmettende en urinedrijvende werking. Als hoestsiroop is het is geschikt om slijm op te lossen bij zware hoest en astma. Uitwendig gebruikt men het gekneusde blad bij huidontstekingen.

In de Chinese geneeskunde is kamperfoelie ingedeeld bij de kruiden die Hitte verdrijven en ontgiften. De soort die hier wordt gebruikt is Lonicera Japonica. De Chinese naam is Jin Yin Hua, wat vertaald kan worden met zilver-gouden bloem. De energetica is zoet en koelend. Het kruid werkt voornamelijk op Longen, Maag en Dikke Darm en wordt toegepast bij koorts, voorhoofdsholteontstekingen, pijnlijke keel en dorst. Een van de inhoudstoffen is salicylzuur, daarnaast heeft het anti-bacteriële en koorstverlagende eigenschappen. Sommige bronnen spreken daarom van de aspirine van China.