zaterdag 20 juli 2013

Basilicum – (Ocimum Basilicum) Koning van de kruiden

Dit kruid is zo populair dat het ook wel ‘de koning van de kruiden’ wordt genoemd.  Je vindt dit terug in de naam. Basilicum is namelijk afgeleid uit het Griekse woord voor koning of koninklijk.  Volgens andere bronnen is de naam afkomstig van ‘Basilisk’ een mythische vuurspuwende draak, die zo afstotelijk was dat slechts een vluchtige blik voldoende was om te doden.  Over de naam Ocimum is geen twijfel mogelijk, dit betekent namelijk ‘aromatisch’ en dat is dit lekkere kruid zeker. Italianen gebruikten basilicum als een teken van liefde. Plaatste een vrouw een pot basilicum op haar balkon, dan was zij klaar om haar huwelijkskandidaat  tegemoet te treden. Mannen die een vrouw het hof wilden maken droegen het als corsage, als teken voor de vrouw dat hij serieuze bedoelingen had. Hindoes geloofden dat als zij een basilicumblad meekregen als ze werden begraven, dit hen naar de hemel zou leiden. 
Tegenwoordig is basilicum vooral bekend vanwege het culinaire gebruik. Het kruid geeft smaak aan talloze gerechten.  Het is beroemd vanwege het gebruik in Italiaanse gerechten, zoals pesto.  Verder is basilicum, anti-bacterieel, ontkrampend, cholesterol-verlagend, bevordert het de eetlust en de spijsvertering,  helpt het bij misselijkheid en is het maagversterkend. Minder bekend, maar zeker zo effectief is basilicum bij allerlei longklachten: het lost slijm op, werkt hoeststillend en opent verstopte sinussen.
Dagelijks op een basilicumblad kauwen helpt  bij stress en beschermt de mondholte tegen zweren en infecties.  Basilicum tijdens de zwangerschap: Geert Verhelst zegt hierover 'geen basilicum-preparaten gebruiken tijdens de zwangerschap.....gebruik als keukenkruid mag wel'

Basilicum - koning van de kruiden