dinsdag 23 juli 2013

De vitale kracht van groentesap

Dat het eten van groenten belangrijk is voor de gezondheid dat weet zo langzamerhand iedereen wel. Groenten geven ons lichaam de nodige voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, enzymen en vezels. Het valt echter nog niet mee om dagelijks voldoende groenten te eten. Van tijd tot tijd eens groentesap drinken kan dan een uitkomst bieden.

In de natuurgeneeskunde worden groentesappen vaak toegepast als reinigingskuur. Gedurende een bepaalde periode drink je uitsluitend groentesappen om je lichaam te ontgiften. Maar je kunt uiteraard ook groentesap drinken, zonder dat het meteen een vastenkuur is. Je profiteert dan in ieder geval van de ontslakkende, reinigende, en ook opbouwende werking van het sap.

De Chinese geneeskunde is over het algemeen wat minder enthousiast over het nuttigen van rauwe groenten. De thermische werking van rauwe groenten is koud en kan de spijsvertering vertragen, vooral bij zwakte, Milt-deficiƫntie en kouwelijkheid. Sappen drink je dan ook in kleine hoeveelheden, eventueel verdund met water. Ook kun je 'verwarmende' kruiden toevoegen, zoals kaneel en gember.
Personen met hitte-klachten kunnen wel baat hebben bij sap.
De kunst is hier je eigen constitutie te kennen en ook rekening te houden met klimatologische omstandigheden.
Als je zelf groentesap gaat maken, gebruik dan biologisch geteelde groenten.

Deze sap maakten wij van rode bieten, venkel, bleekselderij, wortels en peterselie. Dit is een combinatie van groenten met een neutrale, een koele, een neutrale en een warme thermische werking.  Samen bevorderen ze de circulatie van Qi, tonificeren ze Bloed, en werken op de meridianen Lever, Hart, Maag,  Blaas en Dikke Darm
groentesap