dinsdag 23 juli 2013

Framboos, lekker om te eten en om te drinken

De vrucht:
Alleen al de aanblik van frambozen doet menigeen het water in de mond lopen.  Met zijn zoet-zure smaak is het dan ook een echte delicatesse. De vrucht zit barstensvol vitamine B, die cruciaal zijn voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.  Ook bevatten ze vitamine C, E, en onder andere de mineralen kalium, zwavel, calcium, fosfor, ijzer. Traagheid van de darmen kan op een milde manier worden aangepakt door het nuttigen van frambozen. Door de pectines en fruitzuren werken ze licht laxerend. Doordat ze urinezuur drijvend zijn kunnen ze van dienst zijn bij pijnlijke gewrichten en spieren.  Het bloed wordt verrijkt en gereinigd door frambozen.
In de Chinese kruidengeneeskunde wordt framboos (Fu Pen Zi) gebruikt bij Nier-aandoeningen.  Het tonifieert Nier-Yang , is daarom nuttig voor de voortplantingsorganen, bij pijn in de onderrug.  Door de adstringerende werking pakt het ook klachten als frequent en veel urineren aan.

Het blad:
Niet alleen het fruit, maar ook het blad werkt adstringerend. Hiervoor is het hoge gehalte aan looistoffen verantwoordelijk.  Vroeger werden de bladeren geplaatst op brandblaren en zwellingen. Kauwen op het blad zou het tandvlees versterken en helpen bij ontstekingen in de mond.  Ook werden de bladeren van oudsher gebruikt om een bevalling te vergemakkelijken. De weeën zouden minder pijnlijk zijn en de bevalling meer ontspannen.
Tegenwoordig is van framboosblad bekend dat het de baarmoeder versterkt, ontspant en herstelt.  

Door de samentrekkende werking is het goed om thee te drinken van framboosblad bij diarree. Bij vermoeidheid, bloedarmoede werkt het versterkend.  Bij buikpijn is het ontkrampend.
Frambozen - gezond om te eten en om te drinken