maandag 22 juli 2013

Gezonde kruiden: peterselie

Peterselie is één van de meest gebruikte keukenkruiden. Onmisbaar in soepen en een heerlijke toevoeging aan sauzen, marinades enz. Alle maaltijden die een zwaar beroep doen op de spijsvertering hebben baat bij peterselie. Karel de Grote was zo dol op peterselie dat hij dit verplicht liet kweken in zijn kruidentuinen.  Dit was in de 8e eeuw. Voor die tijd werd het voornamelijk gebruikt als medicinaal kruid. Dit uit Egypte afkomstige kruid werd toegepast bij maagpijn en blaasproblemen. Ook werd het voorgeschreven bij nierstenen en menstruatiepijnen. De zaden en de wortel van peterselie bevatten de meeste geneeskracht. Het kruid wordt voornamelijk culinair gebruikt, maar heeft nog tal van goede eigenschappen in zich.  Een contra-indicatie voor het gebruik van de wortel en het zaad is zwangerschap. Deze bevatten stoffen die de baarmoeder prikkelen. Als keukenkruid in matige doses is het wel veilig.

Peterselieblad is een versterkend tonicum, bevat veel mineralen en vitaminen, is bloedverrijkend (bij bloedarmoede) en menstruatiebevorderend.  Door zijn tonificerende eigenschappen kan het helpen tegen vermoeidheid. Het is mild vochtafdrijvend en ook urinezuurdrijvend.  De platte peterselie is sterker dan de krulpeterselie. Kauwen op een peterselieblad neutraliseert de sterke geur van knoflook. De thermische werking van peterselie is warm, de smaak scherp, bitter en zoutig.  Het is vooral gericht op de meridianen Blaas en Maag. Het helpt om afvalstoffen af te voeren.
Peterselie - een gezond keukenkruid