vrijdag 12 juli 2013

Lekkere en gezonde keukenkruiden: Bieslook

Een prima keukenkruid dat iedereen wel kent. Door de holle stengel vroeger in de volksmond ook wel pijpgras genoemd. Je eet het kruid bij voorkeur vers, omdat het eenmaal gedroogd nog nauwelijks smaak heeft. Weet je dat ook de bloemen eetbaar zijn? De mooie blauwviolette bloemen geven kleur aan je maaltijd. Je kunt ze toevoegen aan een salade of gebruiken in de kruidenboter.

In de middeleeuwen werd dit kruid gebruikt als geneesmiddel tegen melancholie. De opbeurende werking op het zenuwstelsel kunnen we tegenwoordig verklaren door het in bieslook aanwezige foliumzuur. Bovendien is bieslook rijk aan vitamine C en kalium. Het kruid heeft een scherpe, aromatische smaak en is verwant aan ui en knoflook. Bieslook heeft een milde medicinale werking. Het bevordert de spijsvertering, is vochtafdrijvend, werkt anti-bacterieel, is goed voor de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk.

Lekkere en gezonde keukenkruiden:
bieslook