vrijdag 26 juli 2013

Polygala - versterker van de wilskracht

Polygala
Polygala komt oorspronkelijk voor in China en Mongolië. De geneeskrachtige eigenschappen van de plant (Polygala Tenuifolia) zitten in de wortel. Deze heeft een scherpe, bittere smaak en is verwarmend. De wortel wordt in de Chinese Geneeskunde voorgeschreven om 'de Shen (geest) te kalmeren' en om 'emotionele verstoringen' te genezen. Nervositeit, slapeloosheid, vergeetachtigheid, piekeren, stemmingswisselingen en depressie zijn klachten waarbij Polygala wordt ingezet. Kruidentherapeuten gebruiken het kruid om de hersenactiviteit te bevorderen en om het geheugen te verbeteren.
Sommige Westerse wetenschappers beschouwen het als een psycho-actieve stof.  Dit betekent dat er een uitwerking op de psyche is. Polygala is een uitermate krachtig kruid, met een sterk tonifierende werking. Het kalmeert de geest op een bijzondere en zeer vernuftigde manier. Het stimuleert namelijk het dromen, het creatieve denken, maar ook de mogelijkheid om onze ideeën te manifesteren. Een vertaling van de chinese naam 'Yuan Zhi' is 'versterker van de wilskracht'. De gedachten winnen aan kracht, zodat ze ook daadwerkelijk kunnen uitkomen. Onze creatieve visualisatie, onze ideeën, kunnen alleen werkelijkheid worden door een sterke wilskracht, de 'Zhi'
Volgens de Chinese geneeskunde huist de Zhi in de Nieren. De mate van kracht van de Nierenergie correspondeert daarom met de wilskracht.
Met andere woorden: een krachtige Nierenergie zorgt voor veel wilskracht. Andersom geldt dat als de Nierenergie zwak is, je snel ontmoedigt bent en makkelijk afdwaalt van je werkelijke doelen. Door toepassing van Polygala in een kruidenformule wordt er genoeg wilskracht opgebouwd om obstakels te overwinnen en om tot grotere hoogten te stijgen. Slechte gewoontes, verslavingen als roken om eetbuien kunnen doorbroken worden.
Daarnaast geeft het kracht om aan nieuwe dingen te beginnen, om datgene te gaan doen wat goed voor ons is.
Het kruid wordt ook wel Chinese Senega genoemd of ratelslangwortel. In de westerse kruidengeneeskunde wordt Senegawortel gebruikt als expectorans, een middel dat het oplossen van en ophoesten van slijm bevordert.