donderdag 25 juli 2013

Rode klaver - een veelzijdig kruid

In bermen, langs wegen en in graslanden verschijnen vanaf eind april de roze-rode bloemen van de rode klaver (Trifolium Pratense).  De bloem wordt gevormd door een grote hoeveelheid buisbloempjes en bloeit door tot in oktober. Je kunt de verse of gedroogde bloemetjes gebruiken voor een kleurige en lekkere thee. Klaver wordt door boeren al eeuwenlang gebruikt als veevoer en voor het bemesten van grond.
Bijen zijn dol op de nectar in de bloemen van de rode klaver. Een engelse volksnaam is honeysuckle, omdat niet alleen bijen, maar ook kinderen het heerlijk vonden om de honing uit de bloemen te zuigen.

Rode klaver is tegenwoordig vooral bekend als middel tegen overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid.  Bij de drogist en apotheek zijn tal van voedingsupplementen verkrijgbaar met combinaties van rode klaver. Dit is te danken aan de iso-flavonen, een stof met een hormoonachtige werking, vergelijkbaar met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit zorgt ook voor een positieve invloed op de botdichtheid.
In de jaren 40 van de vorige eeuw werd vastgesteld dat massale infertiliteit bij rammen veroorzaakt werd door het grazen op weiden die volstonden met rode klaver. Hiermee werd de aanwezigheid van fyto-oestrogenen onomstotelijk bewezen.

In de chinese geneeskunde wordt rode klaver beschouwd als een bloed-reiniger en als ontgifter van de lever. De bloem is zoet, koel en bevochtigend. Hiermee is het een geschikt kruid voor de behandeling van Yin-deficiëntie. Tekens die hierbij (kunnen) horen zijn rusteloosheid, droge mond, dorst, warmte-opwellingen, namiddagkoorts, slecht slapen enz.  Door de slijmoplossende eigenschappen is het ook goed tegen hoest en andere luchtwegaandoeningen.
Thee van rode klaver