maandag 22 juli 2013

Venkel - een veelzijdige groente

Venkelknol is een veelzijdige groente, die al heel lang gebruikt vanwege zijn voedingswaarde en de geneeskrachtige eigenschappen. Het stond in hoog aanzien bij de oude Grieken omdat het bijdroeg aan een lang leven, kracht en moed.
De smaak is zoet, aromatisch en een beetje scherp. Het geeft een anijs-achtige smaak aan gerechten. Venkel bevat maar heel weinig calorie├źn, heel veel vezels en een hoge concentratie etherische olie. Het is een groente met een hoog gehalte foliumzuur, wat een belangrijke rol speelt bij de vorming van rode bloedcellen, de celdeling en de synthese van DNA, ons erfelijk materiaal. Het is daarmee een ideale groente tijdens de zwangerschap, mede omdat het bijdraagt aan de vorming van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Na de zwangerschap bevordert het de lactatie. Ook voor niet zwangeren is venkel heel gezond. Het helpt tegen gasvorming in de darmen, boeren, prikkelbare darmsyndroom en hoge bloeddruk. De slijm-oplossende eigenschappen zorgen voor verlichting bij een verstopte neus en bij hoesten. Bij pijnlijke menstruatie kan het krampen verlichten.
Venkel zet ook nog eens je immuunsysteem aan tot actie. De energetica van venkelknol (en het zaad) is warm. Het helpt bij de spijsvertering, is licht verteerbaar en elimineert koude uit de holle organen. Venkel is vochtafdrijvend en is daarom goed bij problemen aan de urinewegen, zoals moeilijk en pijnlijk urineren.
Venkel