maandag 15 juli 2013

Vijf elementen – eet kleurrijke voeding in de zomer

De zomer is een periode van weelderige groei. Er is een overvloed aan gekleurd zomerfruit en groentes. Gebruik deze om een prachtige kleurrijke maaltijd te creëren. Bereid makkelijk verteerbare maaltijden en zorg voor een iets pikante en soms ook bittere smaak. Bitter hoort bij het element Vuur en zorgt voor afkoeling. Scherp eten (met mate) verhoogt eerst de warmte, maar zorgt dan voor afkoeling dmv zweten. Gebruik weinig zout en meer water. Warme dranken of een warme douche bevordert het zweten en zorgt dat het lichaam afkoelt. Teveel koude producten zorgen voor contractie en maken dat je transpiratievocht en warmte vasthoudt. Ook heeft teveel kou een vertragend effect op de spijsvertering. Teveel moeilijk verteerbaar voedsel, zoals vlees en zetmeelrijke producten, maakt moe. Op de warmste dagen ga je picknicken of eet je buiten in de tuin en kun je meer koelend voedsel nemen zoals salades, komkommer, appels, watermeloen en citroen.
Eet kleurrijke voeding in de zomer