dinsdag 23 juli 2013

Voeding in de zomer - gamba's


Garnalen, je hebt ze in vele soorten en maten. Naast vis zijn ze een van de populairste zeevruchten. De thermische werking van garnalen is verwarmend. Ze versterken Yang-energie en activeren. Ondanks hun verwarmende effect is het toch zomervoeding bij uitstek. Niet voor niets vormen ze een belangrijk onderdeel van de mediterrane keuken.
Ze zijn een prima alternatief voor vlees op de barbecue, zijn een goede toevoeging in een zomerse salade en gaan goed samen met een koel glas witte wijn op een zonnig terras. Het verwarmende effect neutraliseer je desgewenst met citroen(sap) of verkoelende kruiden.

Waarom gamba's zo gezond zijn?
Gamba's bevatten weinig vet en zijn calorie-arm. Ze bevatten heel wat mineralen, bijvoorbeeld selenium, wat de effecten van vrije radicalen neutraliseert, en ook koper, jodium, ijzer, zink en magnesium. Er zit een aanzienlijke dosis vitamine D in garnalen, de vitamine die zorgt voor sterke botten en tanden en die helpt bij de opname van calcium. Verder vitamine B, onontbeerlijk voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. En niet te vergeten omega 3, wat o.a. goed is voor je hart en bloedvaten.

In de Chinese geneeskunde wordt het eten van garnalen geadviseerd bij de 'interne wind'. Dit zijn bijvoorbeeld spiertrekkingen, jeuk, plotselinge warmte-opwellingen, hoofdpijn, duizeligheid.
Garnalen versterken Nier-Yang. Een tekort aan Nier-Yang kan klachten geven als impotentie, pijn in de onderrug, pijnlijke knieƫn enz.
Gamba's zijn een belangrijk onderdeel
van de mediterrane keuken