zondag 21 juli 2013

Voeding in de zomer - tomaat

Voeding in de zomer – tomaat
Tomaten vormen een belangrijk onderdeel in de wereldkeuken, vooral in landen rond de Middellandse Zee. Ze geven niet alleen smaak aan een gerecht, maar zijn ook nog eens goed voor de gezondheid. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid anti-oxidanten, mineralen en vitaminen die er in tomaten zitten. Vitamine A en C, kalium en ijzer zijn rijkelijk aanwezig en ook vitamine K, wat een rol speelt bij de bloedstolling. Kalium speelt een belangrijke rol om het zenuwstelsel gezond te houden. Lycopeen helpt cholesterol te verlagen en beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Paul Pitchford, goeroe op het gebied van vitale voeding zegt over de tomaat: “De energetica van tomaat is zeer koel, de smaak zoet en zuur. Het zorgt voor opbouw van yin-vloeistoffen en helpt op die manier tegen droogte en dorst. Tomaten ontgiften de lever, het bloed en het lichaam in het algemeen. Ze bevorderen de spijsvertering en versterken de maag. Tomaten kunnen hoge bloeddruk verlagen en ook nuttig zijn bij hoofdpijn en brandende ogen. Ook bij ontstekingen aan de urinewegen kan tomaat heilzaam zijn. Tomaten eet je liever niet in hele grote hoeveelheden. De opname van calcium kan dan verstoord raken”

Tomaten