dinsdag 16 juli 2013

Voeding volgend de vijf elementen: eet meer rood in de zomer

Het element Vuur is gekoppeld aan de zomer, de bijbehorende kleur is rood. De organen van het Vuur-element zijn Hart en Dunne Darm. Om optimaal te functioneren in dit seizoen kun je wat meer rode voedingsstoffen eten. Door de relatie met het Hart kan rode voeding helpen bij de opbouw van bloed, de bloedcirculatie verbeteren en warme (yange) energie versterken. Rode voeding wordt daarom aanbevolen bij bloedarmoede, hartkloppingen, koude ledematen, een bleek gelaat en energiegebrek.
Voeding met een rode kleur is over het algemeen wat verwarmend. Voorbeelden hiervan zijn meidoorn, dadels, vlees, kersen. Er zijn echter ook meer koelende producten, zoals watermeloen of rode nierbonen, die worden aanbevolen in de zomer.
Rood voedsel bezit veel lycopeen en tannine, stoffen die de cellen beschermen en ontstekingen remmen. Het hoge ijzergehalte zorgt voor bloedaanmaak en helpt het immuunsysteem.
Enkele andere voorbeelden: tomaat, biet en wortel, waarbij de laatste een combinatie is van geel en rood