maandag 19 augustus 2013

De eerste farmacoloog ter wereld

Chinese apotheek
We hebben het hier over Shen Nung, die meer dan 5000 jaar geleden leefde. Hij was de eerste die zich
bezig hield met de leer van de geneesmiddelen en de uitwerking hiervan op het menselijk lichaam. Hij was de 'vader van de landbouw' en leerde mensen hoe zij zelf gewassen konden telen. Ook bracht hij het volk bij hoe ze verschillende geneeskrachtige kruiden konden identificeren. Deze kennis vergaarde hij door honderden kruiden te proeven en hun therapeutische werking te testen. De op die manier verkregen kundigheid werd van generatie op generatie mondeling doorgegeven, omdat de schrijfkunst toen nog niet was uitgevonden.  Wel zijn in de vorm van inscripties op zogenaamde 'orakelbotten' en schilden enkele vroege kruidenbeschrijvingen bewaard gebleven.

Door de tijd heen bleven chinese kruidengenezers bezig met het testen van planten op hun medische eigenschappen. De praktische ervaring versterkte het begrip over de kruiden, hun werkingsmechanisme, eventuele toxiciteit en gewenste dosering.
Shen Nung, de eerste
farmocoloog ter wereld
Pas eeuwen later werd de eerste Materia Medica geschreven, Shen Nung's Devine Husbandman's. Hierin staan 365 geneesmiddelen beschreven, afkomstig van planten, mineralen en dieren, geclassificeerd door Shen Nung.  Veel van deze karakteristieken worden tot op de dag van vandaag gebruikt.