woensdag 28 augustus 2013

Thee van Chinese kruiden

Thee van chinese kruiden
Kruidenthee is smakelijk, verwarmend, caffeïne-vrij en heeft veel voordelen voor de gezondheid. De benaming kruidenthee is niet helemaal juist. Omdat het meestal niet wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, maar van allerlei andere planten, is kruidendrank een betere naam.  Een kruidendrank wordt gemaakt van bloemen, blaadjes, wortels en zaden van planten die allemaal een specifiek effect kunnen hebben op het lichaam. Door het drinken van deze kruidendrank krijg je de geneeskrachtige eigenschappen van de plant op een makkelijk te verteren manier binnen.

Bijna iedereen is wel bekend met westerse kruidentheeën als munt, kamille, brandnetel.
Thee van Chinese kruiden is bij ons wat minder gangbaar, maar is de moeite waard om je eens in te verdiepen.
Er zijn ontzettend veel kruiden waar je uit kunt kiezen. In dit artikel geven wij slechts een paar voorbeelden, van Jasmijn, Lycium en Jujube.  Deze kruiden zijn verkrijgbaar bij de meeste toko’s. Maar wees vooral niet bang om met andere kruiden te experimenteren.

Jasmijn wordt in China beschouwd als een symbool van vrouwelijke schoonheid en geluk. Deze heerlijk geurende bloem heeft bovendien veel geneeskrachtige eigenschappen. Jasmijn is zoet, scherp, aromatisch en heeft een koelende thermische werking. Het heeft effect op de Lever, Nier en (vrouwelijke) voortplantingsorganen. Bij hormoonschommelingen, menstruatieproblemen, overgangsklachten e.d. zorgt het voor harmonie. Bij depressie, somberheid en emotionele kou, brengt het warmte en vrolijkheid.

Lycium fruit, ook bekend als goji-bessen zijn de laatste jaren zeer populair in het westen.
In China kennen ze echter al een veel langere geschiedenis, bij de behandeling van allerhande aandoeningen. Sinds jaar en dag worden ze toegevoegd aan thee, wijn en soep. Veel oude chinesen zweren bij dit gezonde besje, omdat het bijdraagt aan de algehele gezondheid en het proces van ouder worden vertraagt. De bessen zijn een waardevol voedingsmiddel. Ze bevatten alle essentiële aminozuren en hebben van al het fruit het hoogste eiwitgehalte. Volgens de Chinese geneeskunde werkt Lycium op de Nier- en Levermeridiaan en helpt het tegen lage rugpijn, duizeligheid en verbetert het de ogen.

Jujube, de Chinese dadel is in China een populaire zoete snack, maar wordt ook door Chinese heelmeesters geprezen vanwege zijn heilzame kwaliteiten. Een gezegde luidt 'three jujubes a day keeps the doctor away and keeps you young'. Jujubes verwarmen, versterken het bloed en zorgen voor toename van energie. Het wordt vaak voorgeschreven aan mensen met een zwakke spijsvertering. In veel Chinese kruidenformules is jujube toegevoegd  om de verteerbaarheid van de overige kruiden te vergemakkelijken en om de smaak te verbeteren.