woensdag 21 augustus 2013

Zoete aardappel, een groente om van te houden

zoete aardappel
Natuurlijk eet je zoete aardappel omdat ze zo lekker smaken en omdat je er zo goed mee kunt variëren.  Of je ze nu grilt, kookt, bakt, pureert of roostert. Het is allemaal even lekker. Maar er zijn nog meer redenen om van deze smakelijke groente te houden.  Met zijn oranje vruchtvlees past de zoete aardappel helemaal in dit jaargetijde, de nazomer en bij het element aarde.
Qi, de vitale energie in ons lichaam komt deels voort uit onze voeding. Bij gebrekkige energie, vermoeidheid en een zwakke weerstand kan zoete aardappel nuttig zijn. Dit versterkt namelijk de functie van de Maag en de Milt om voeding om te zetten in voor het lichaam bruikbare energie. Het helpt de spijsvertering, verbetert de peristaltiek (beweging) van de darmen en draagt zodoende bij aan een goede stoelgang.
De thermische werking is neutraal, dat wil zeggen dat het niet verwarmend of koelend is.

De oranje kleur zegt ook iets over de rijkheid aan beta-caroteen, een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Op zijn beurt zorgt vitamine A voor gezonde ogen, een goede weerstand. Ook houdt het de buitenste laag van onze organen en weefsels gezond. Denk hierbij aan de huid en de slijmvliezen.
Zoete aardappels bevatten wel twee keer zo veel vezels als andere soorten aardappels.
Er zit ook een aardige hoeveelheid vitamine B en kalium in. Dit draagt bij aan soepele en gezonde bloedvaten en helpt bij de regulatie van een natuurlijk hartritme.

Recept: geroosterde zoete aardappel uit de oven
Schil de aardappels en snijd deze in blokjes of in partjes.
Doe de aardappels in een schaal en meng dit met olijfolie, zout, wat fijngesneden knoflook en kruiden naar keuze. Herbes de Provence zijn een goede combinatie met zoete aardappel.
Spreid dit mengsel uit op een bakplaat. Je bakt de aardappels gedurende 30-45 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Halverwege de baktijd de aardappels een keer omscheppen.
geroosterde zoete aardappel
uit de oven