dinsdag 24 september 2013

Toverhazelaar, een betoverende boom

Toverhazelaar
Hamamelis Virginiana
In veel sprookjes maken heksen en tovenaars hun toverstokjes van het hout van de hazelaar.
Hieraan dankt de boom zijn namen: Toverhazelaar, toverstruik, heksenhazelaar, witchhazel en zauberstrauch. Hazelaartakken werden gebruikt als wichelroede, de magische eigenschappen zouden de aanwezigheid van water of goud kunnen opsporen.  Betoverend is de boom ook omdat hij in oktober begint te bloeien.
Namen als knalhazelaar, snapping hazelnut dankt de boom aan de vruchten die met een knal openspringen, waarna de zaden meters ver worden weggeslingerd.

Indianen gebruikten de toverhazelaar bij rituelen vanwege de opvallende gele bloemen. Ook behandelden ze met een afkooksel van de bast al bloedingen, kneuzingen, diarree en allerlei soorten wonden. Dit gebruik werd door de kolonisten overgenomen.
Mannen gebruikten het als aftershave vanwege de helende en verzachtende werking op kleine huidwondjes. Vrouwen vanwege de bloedstelpende werking bij hevige menstruatie.
Verse bladeren bij je dragen zou beschermen tegen hartezeer en liefdesverdriet.  Vooral de pijn van een onbeantwoorde of trouweloze liefde. Ook biedt hij bescherming tegen alle vormen van kwaad.

Halverwege de 19e eeuw, werd er van de twijgen ‘hamamelis water’ gemaakt. Dit werd gebruikt als uitwending middel bij allerlei huid-aandoeningen. Alcohol-extracten zijn al heel lang populair in Europa om de bloedvaten te versterken en de doorbloeding te stimuleren.