dinsdag 29 oktober 2013

Chinees hartgespan – een plant die goed is voor moeders

De Chinezen gaven een prachtige naam aan dit kruid, namelijk Yi Mu Cao, wat vertaald kan worden als ‘een plant die goed is voor moeders’.  De plant komt voor in heel China en is erg populair bij Chinese vrouwen.  Het bevordert de bloedcirculatie en reguleert de menstruatie en is een belangrijk kruid bij de behandeling van gynaecologische verstoringen.  In het oude China,  werd het fijngemalen kruid gemengd met komkommersap en suiker. Meisjes gebruikten dit als gezichtsmasker om een mooie zachte huid te krijgen en bij de bestrijding van puistjes. 
Tegenwoordig wordt het in veel Chinese ziekenhuizen gegeven aan vrouwen, na de bevalling, om de uterus te herstellen,  pijn te stillen en om bloedingen te stoppen.  Door veel vrouwen wordt het gebruikt als huismiddel.  Zij koken er soep van, samen met zwarte sojabonen, rode bieten, paddestoelen en bruine suiker. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de baarmoeder.
Leonurus Heterophyllus , het kruid waar het hier om gaat heeft een bittere, scherpe smaak en een koele thermische werking. Het heeft invloed op Hart- en Levermeridianen. Net als de westerse variant van het kruid, Leonurus Cardica kan het ook worden toegepast bij aandoeningen aan hart- en bloedvaten, hormonale verstoringen en heeft het een kalmerend effect op het zenuwstelsel.