zaterdag 16 november 2013

Albizia - de geluksboom

Albizia Julibrissin is een kleine loofboom met schitterende bloemen en bladeren. Vanwege de kalmerende en opwekkende werking op het gemoed kreeg de boom in China de bijnaam "boom van het collectieve geluk". Een andere naam voor de boom is slaapboom. Dit dankt hij aan het feit dat de bladeren zich 's nachts dichtvouwen. Zijdeboom verwijst naar de prachtige zijde- achtige bloemen.
Albizia wordt in de Chinese geneeskunde al eeuwen lang gebruikt voor het mentale welbevinden, om depressie te behandelen en om een goede nachtrust te bewerkstelligen. Het zou het hart verlevendigen en vreugde brengen.
In de Chinese Geneeskunde is er een sterke relatie tussen het hart en de geest. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gezonde geest ondersteunt een gezond hart. Albizia is ingedeeld bij de kruiden die 'het hart versterken en de geest kalmeren'.
Zowel de bast en de bloemen worden gebruikt als middel tegen verdriet en melancholie.
Er is een subtiel verschil in werking. De bast wordt vooral gebruikt om de geest te kalmeren, terwijl de bloemen de geest ‘verlichten’.  Diverse bronnen maken melding van een vredige slaap, met mooie dromen die inzichten brengen. Albizia ontspant zonder dufheid te veroorzaken.  Men spreekt ook wel over plantaardige Prozac vanwege de licht euforische werking van het kruid.
Albizia - boom van het collectieve geluk