dinsdag 17 december 2013

Kruiden in de winter: jeneverbessen

Of het nu is vanwege zijn culinaire, rituele of geneeskrachtige eigenschappen; De reputatie van jeneverbessen is al eeuwen oud. Net als peperkorrels worden de bessen gekneusd of gemalen en toegevoegd aan maaltijden om deze een pittige, bittere smaak te geven. De Nederlandse drank jenever, maar ook het Engelse gin danken hun naam aan de jeneverbes. De geschiedenis hiervan gaat honderden jaren terug.  In de oorlog tegen de Spanjaarden, waar Engelse soldaten ons te hulp schoten kreeg het de bijnaam “dutch courage”, vanwege de moed die het de strijdkrachten gaf. In Frankrijk bracht men er een biersoort mee op smaak, met de naam ‘genevrette’. Traditioneel werd zuurkool gekruid met jeneverbes, maar ook sauzen, compotes en wildgerechten werden er mee op smaak gebracht.  Met de rook van brandend jeneverhout werden ruimtes ontsmet, bijvoorbeeld  ziekenkamers of kamers waar iemand gestorven was.  Ook zou de rook negatieve energie verdrijven en hernieuwde kracht genereren.

Jeneverbessen worden gebruikt als diureticum, dat wil zeggen dat ze vocht afdrijven. Ze helpen bij klachten aan de urinewegen. Ook bij een verstoorde spijsvertering is het een nuttig besje, evenals bij problemen aan de luchtwegen.
Jeneverbessen zitten barstensvol etherische olie, met een warme, houtachtige geur. Dit maakt het uitermate geschikt om te gebruiken als massageolie, vooral bij spier- en gewrichtspijnen.  Het heeft een antiseptische werking en is zeer goed om een onzuivere huid te ontdoen van afvalstoffen. Het heeft een stimulerende werking op het zenuwstelsel en kan helpen bij slaapproblemen door piekeren en spanningen.

In termen van Chinese geneeskunde heeft de jeneverbes een Yange-energetica, het is verwarmend en drogend en helpt bij klachten die veroorzaakt worden door koude en vocht.
Jeneverbessen