zondag 12 januari 2014

Eten volgens de vijf elementen: Kleurige pompoensoep

Voedingsleer volgens de 5 elementen is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Doordat in een maaltijd iedere smaak is vertegenwoordigd ontstaat er harmonie en wordt ieder orgaan voorzien van energie. In deze soep vind je de vijf smaken terug. Pompoen en palmsuiker zijn zoet en versterken de Qi van Milt en Maag. Knoflook en een snufje cayennepeper zorgen voor een scherpe smaak. Dit hoort bij de organen Long en Dikke Darm. De zure smaak komt van citroensap en tomaat. Dit is goed voor Lever en Galblaas. De smaak zout en de organen Blaas en Nieren worden vertegenwoordigd door bouillon. Het Hart en de Dunne Darm houden van bitter. De bittere smaak wordt in deze heerlijke soep gerepresenteerd door zachte geitenkaas.
Werkwijze: pompoen schoonboenen, in stukken snijden en ontpitten. Kook de pompoen, samen met tomaat en citroen in bouillon totdat het gaar is. Voeg cayennepeper en palmsuiker (goela djawa) toe. Verwijder de citroen, knijp eventueel resterende sap uit in de bouillon. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg aan het einde zachte geitenkaas toe, roer alles nog even goed door. Smakelijk eten!
Pompoensoep