maandag 13 januari 2014

Koken volgens de vijf elementen: kapucijners met piccalilly

Koken volgens de vijf elementen: kapucijners met piccalilly
In deze kleurrijke schotel komen alle vijf elementen aan bod. Door te koken volgens de vijf elementen zet je een uitgebalanceerde maaltijd op tafel. Er wordt rekening gehouden met de verschillende smaken, maar ook met de energetische werking die een voedingsmiddel op het lichaam heeft. Het hoofdingrediënt van dit gerecht zijn kapucijners. Net als andere peulvruchten versterken ze de Nier-energie en passen daarom goed in de winterse keuken. Samen met de uitgebakken spekjes vertegenwoordigen ze hier de smaak zout. De zure smaak wordt aan het gerecht gegeven door azijn, augurk en zilveruitjes. De energie van het aarde-element wordt versterkt door de zoete smaak. In dit recept maken we gebruik van stevia (ipv suiker). Dit heeft ook nog eens een positief effect op de pancreas. Ook de smaak van wortel en bloemkool is zoet. Gembersiroop is zowel scherp als zoet. De energetica van mosterd is warm en scherp en helpt daarom bij de spijsvertering. Resteert nog de bittere smaak. Geen piccalilly zonder curcuma (geelwortel) en hiermee is ook meteen de bittere smaak aan de maaltijd toegevoegd. Curcuma is bitter en scherp en is een kruid dat zeer heilzaam is voor de lever en voor de bloedsomloop. Recept:
Bak de spekjes uit en houd ze apart. Kook 200 gram bloemkoolroosjes en 200 gram wortel (in stukjes) beetgaar. Breng in een pan 250 ml water, 200 ml witte wijn azijn, kurkuma, gembersiroop en stevia aan de kook. Bind dit met pijlwortel (of allesbinder). Voeg bloemkool, wortel, augurk en zilveruitjes toe. Verwarm de kapucijners en voeg de spekjes toe. Serveer samen met de piccalilly. Indien je liever geen spekjes eet kun je deze vervangen door gebakken uitjes.
koken volgens de vijf elementen: kapucijners met piccalilly