maandag 10 februari 2014

De Chinese thee ceremonie

Thee heeft altijd een centrale plaats gehad in de Aziatische cultuur, vooral in China waar het zijn oorsprong heeft. In het begin werd thee gedronken als ‘medicijn’ en vooral in tempels. Monniken gebruikten thee vanwege het kalmerende effect en als teken van nederigheid en respect voor de natuur.  De essentie van de Chinese thee ceremonie wordt beschreven als he, jing, yi, zhen wat betekent vrede, rust, plezier en waarheid. Naarmate de tijd verstreek, begonnen mensen, naast de geneeskrachtige eigenschappen  de sociale waarde van thee drinken in te zien. Thee ceremonies waren niet meer slechts religieuze manifestaties, maar werden sociale, culturele en traditionele gebeurtenissen bij allerlei verschillende vieringen en feestdagen.

De bekendste Chinese thee-ceremonie is Gongfu, wat vertaald kan worden als ‘thee maken met grote inspanning’.  Er komt heel wat bij kijken. De juiste atmosfeer, noodzakelijk gereedschap en vooral de tijd nemen om je geestelijk voor te bereiden op het volledige ritueel.  Er moet een rustige en ontspannen sfeer zijn. Bij de keuze van de thee wordt gekeken naar zowel de invloed op het lichaam als de psyche. Smaak, geur, de herkomst, de naam en zelfs de vorm van de theeblaadjes spelen een rol. Een perfect thee vereist perfect water. De theepot, de kopjes en alles wat je verder maar nodig hebt moet niet alleen praktisch zijn, maar ook stijlvol en elegant. Het inschenken gebeurt in opperste concentratie, met de juiste handgebaren, de juiste gezichtsuitdrukking en traditionele kleding, ontspannen en dankbaar.