zaterdag 1 februari 2014

De Qi versterken met kruidenwijn


In Nederland kennen we dranken als pleegzuster bloedwijn als oud en vertrouwd tonicum dat zorgt voor meer energie. Ook in China kennen we versterkende kruidenwijnen.
Een Qi versterkende kruidenwijn wordt gemaakt door kruiden toe te voegen aan gele wijn 'huang jiu".  Dit is rijstwijn en is qua smaak vergelijkbaar met sherry. Het alcoholpercentage ligt tussen de 14 en 16%.
In China zijn er heel veel verschillende Qi-versterkende kruidenelixers te koop,  waarvan velen speciaal voor vrouwen worden gemaakt. Vaak worden ze ook zelf gemaakt. Enkele voorbeelden:

Rozenwijn
Deze wijn is geschikt om de Qi vloeiend te laten stromen. Omdat het Lever-Qi-stagnatie opheft helpt het tegen menstruatiepijnen. Deze wijn is gemakkelijk zelf te maken door 30-40 gram gedroogde rozenblaadjes toe te voegen aan 1 liter rijstwijn. De fles goed afsluiten, een week laten trekken, zeven, en de wijn is klaar.

Four herbs wijn
Deze wijn wordt gemaakt van een zeer bekende kruidenformule uit de Chinese Geneeskunde, namelijk Si Wu Tang. Deze bestaat uit de chinese engelwortel, chinees vingerhoedskruid, lavaswortel van Sichuan en witte pioenroos. Dit tonicum is bijzonder aan te bevelen bij bloedleegte, met klachten als duizeligheid, een bleek gezicht, een bleke tong en bleke lippen, droge en brokkelige nagels, palpitaties (hartkloppingen), een droge jeukende huid, slapeloosheid, constipatie, menstruatie met weinig bloed, of het uitblijven van de menstruatie.
Recept: gebruik 50 gram van ieder kruid op 1 liter rijstwijn. Sluit de fles goed af en laat de kruiden een maand trekken alvorens deze te gebruiken.

Si Jun Zi wijn
Net als de four herbs wijn, wordt ook deze wijn gemaakt van vier kruiden. Het verschil tussen beide wijnen is dat de four herbs wijn vooral het bloed versterkt en de Si Jun Zi wijn meer de Qi.
De kruiden in deze wijn zijn ginseng, witte atractylodes, zoethout en poria, een soort paddenstoel.
Vooral mensen die last hebben van een zwakke Milt-energie hebben baat bij deze kruiden. Dus zij die zich dagelijks vermoeid voelen en altijd behoefte hebben aan extra slaap. Ook van deze vier kruiden gebruik je 50 gram op een liter rijstwijn. Een maand laten trekken.


Hoe gezond het ook allemaal klinkt, het blijft alcohol. Drink daarom niet meer dan 1 glaasje per dag. Je kunt ook 3x daags een eetlepel innemen.