woensdag 26 februari 2014

Gerst - het gouden graan

Gerst is een van de oudste granen. Het wordt gebruikt als voedsel voor mensen en dieren, maar ook om alcoholische dranken (bier en whiskey) van te maken. De oude Grieken maakten brood van gerst. Atleten zouden veel van hun kracht uit gerst halen, evenals de Romeinse gladiatoren. Een bijnaam van gladiatoren was ‘hordearii’ wat betekent ‘gerst eters’. Omdat de aren zo zwaar zijn en boordevol zitten met zaad, werd gerst in sommige culturen beschouwd als symbool van mannelijke vruchtbaarheid.
Het graan, maar ook gerstgras, gerstzemelen en gerstemout hebben enorm veel goede eigenschappen en kunnen bijdragen aan onze gezondheid.



Gerstegras
Gerstegras heeft een zeer hoge voedingswaarde, is versterkend, bevordert de bloedaanmaak en is algemeen gezondheidsbevorderend. Het helpt bij vermoeidheid en bloedarmoede. bevordert het herstel na ziekte. Kan helpen bij zware fysieke belasting en zorgt voor betere sportprestaties. Het is zeer rijk aan chlorofyl en bevat zeer veel voedingsstoffen. Het is gemakkelijk te verteren.
Gerstegras ontgift, is ontzurend, bevordert de spijsvertering, is mild diuretisch en ontstekingswerend. Als poeder of als sap is het te koop bij de drogist of natuurvoedingswinkel.

Gekiemde gerst
In de chinese geneeskunde kent men gekiemde gerst als Ma Ya. Het wordt gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, met name bij overconsumptie van zetmeelrijke of koude voeding. Het bevat veel spijsverteringsenzymen en bevordert de secretie van pepsine en maagsappen.  Het is ook geschikt voor kinderen die moeite hebben met de vertering van melkproducten. Het remt de borstvoeding en helpt bij pijnlijke, opgezette borsten. Het heft lever-Qi-stagnatie op.

Graan
Gerst heeft een laag glutengehalte. Het heeft een koelende thermische werking, de smaak is zoet en licht zout. Het werkt op de Milt- en Maagmeridianen. Gerst versterkt de darmen, tonifieert bloed en yin. Het is licht verteerbaar en mild diuretisch. Het heeft een vrij lange kooktijd, die je kunt verkorten door het graan te laten weken. Je kunt het gebruiken ter vervanging van rijst en er bijvoorbeeld een heerlijke lams-curry van maken

Recept lams-curry met gerst
  • Bak uien, knoflook, gember en spaanse peper en voeg hier gerst aan toe en water of bouillon aan toe. Doe er de volgende kruiden bij: paprika, kurkuma, cardemon, kruidnagel en kaneel en kook dit ongeveer  30 minuten
  • bak in stukjes gesneden lamsvlees enkele minuten in olie en voeg dit toe aan de gerst
  • roer wat yoghurt door het vlees/gerst mengsel en doe alles in een ovenschaal.
  • bedek de ovenschaal met folie en zet ongeveer een uur in de oven totdat de gerst gaar is. Garneer met verse korianer.