woensdag 26 februari 2014

Het lot van de rode draad

De rode draad van het lot, de rode draad van je bestemming en andere varianten hierop, duiden op een Chinees geloof en zijn afkomstig uit een Chinese legende. Volgens deze legende binden de goden een rode draad om de enkels of pinken van degenen die elkaar, op de een of andere manier ooit zullen ontmoeten. 
De god die hiervoor verantwoordelijk is is Yuè Xià Lǎo, een oude koppelaar wiens taak het is om huwelijken te smeden.
De twee mensen die met elkaar verbonden zijn door de rode draad zijn voorbestemd om geliefden te worden, ongeacht de tijd, de plaats of de omstandigheden. Dit magische koord kan worden uitgerekt of in de knoop raken, maar zal nooit breken.


Het verhaal kent diverse varianten. Eén van deze verhalen gaat over een jongen. Op een avond liep hij naar huis en zag een oude man in het maanlicht staan (Yuè Xià Lǎo). De man vertelde de jongen dat hij aan zijn toekomstige vrouw zat gekoppeld door een rode draad. Yuè Xià Lǎo liet de jongen het meisje in kwestie zien,  dat was voorbestemd om zijn vrouw te worden. De jongen was nog veel te jong en had helemaal geen interesse in een vrouw. Hij gooide een steen naar het meisje en ging er snel vandoor.

Vele jaren later, toen de jongen was opgegroeid tot een jonge man, arrangeerden zijn ouders een huwelijk voor hem. Op de nacht van zijn trouwen, wachtte zijn vrouw hem op in hun slaapkamer. Traditioneel droeg zij een sluier die haar gezicht bedekte. Toen zij haar sluier oplichtte was de man verheugd en opgelucht. Zijn vrouw was namelijk een van de grootste schoonheden van het dorp.

Op haar voorhoofd droeg zij een sieraad. Hij vroeg haar naar de reden waarom zij dit sieraad droeg.  Zij vertelde hoe zij als jong meisje was bekogeld door een jongen die met een steen naar haar gooide. De steen had een litteken op haar voorhoofd achtergelaten. Het sieraad zorgde ervoor dat het litteken voor de buitenwereld verborgen bleef.

Overbodig om uit te leggen dat het hier om hetzelfde meisje gaat dat hem in zijn jeugd door Yuè Xià Lǎo werd aangewezen als zijn toekomstige vrouw.