zondag 27 april 2014

Asperges - de koningin onder de groenten


Asperges worden wel eens ‘de koningin onder de groenten’ genoemd en dat is helemaal terecht. Het is niet alleen een (Limburgse) delicatesse, maar de groente heeft ook nog eens heel veel geneeskrachtige eigenschappen. Het werkt ontkrampend, ontstekingsremmend, vochtafdrijvend, verzachtend, mild laxerend en ook nog ontspannend. 

Het is een echte lente-groente met een unieke smaak. Witte asperges worden tijdens de teelt niet aan daglicht blootgesteld, daarom blijven ze wit. Ze blijven onder de grond, in tegenstelling tot de groene asperges, die hun groene kleur dus krijgen onder invloed van licht. Ook verschillen ze in smaak.

Houd je vocht vast, zet dan regelmatig asperges op het menu. Asperges stimuleren en versterken de nier- en de blaasfuncties. Het helpt tegen gezwollen enkels en oedeem. Ook beschermen ze de kleine bloedvaatjes. Ze harmoniseren de vrouwelijke hormonen. Omdat asperges zoveel vezels bevatten werken ze licht laxerend.  Na het eten van asperges heb je vaak sterk geurende urine. Dit heeft te maken met zwavelhoudende stoffen in de asperges en het sterk ontgiftende effect daarvan.

Al in oude kruidenboeken werd de lustopwekkende werking van asperges genoemd. Het werd gebruikt als afrodisiacum. Dit kan verklaard worden door de werking op de nieren. Een sterke nier-energie wordt in de Chinese geneeskunde geassocieerd met gezonde voortplantingsorganen.
In termen van de Chinese geneeskunde zijn asperges zoet, bitter, bevochtigend en koelend en werken op de Nier- en Longmeridianen. Het is een Yin-tonicum dat wordt voorgeschreven bij allerlei ‘hitte’ aandoeningen, als opvliegers, een droge mond, vastzittend slijm in de longen, constipatie enz.

Er zijn talloze heerlijke recepten te vinden met asperges. Dit is misschien wel de meest simpele: Meng asperges met in plakjes gesneden knoflook, olijf olie, zout en peper en rooster ze in de oven totdat ze gaar zijn.