maandag 28 april 2014

Meditatie

Mediteren werd ooit beschouwd als een spirituele oefening uitsluitend bedoeld voor monniken, maar de populariteit onder ‘gewone’  mensen is de laatste decennia enorm toegenomen, omdat steeds meer mensen de voordelen van meditatie ontdekken.
Mediteren hoeft niet ingewikkeld te zijn, je hoeft niet een speciale geloofsovertuiging te hebben en het is ook niet nodig om met gekruiste benen op de grond te zitten terwijl je mantra’s zingt.
Er zijn heel veel verschillende manieren van mediteren. De meest eenvoudige manier van mediteren is simpelweg in een rustige ruimte te zitten en je te concentreren op je ademhaling.

Enkele voordelen van regelmatig mediteren:
  • ·        Je algehele gezondheid verbetert. Uit onderzoek blijkt dat meditatie de bloeddruk doet dalen en daarmee het risico op hartkwalen vermindert. Regelmatig mediteren kan chronische pijnklachten verminderen.
  • ·        Je slaapt beter en dieper en voelt je energiek en verfrist bij het opstaan
  • ·        Je voelt je minder gestressed. Dit is een van de belangrijkste redenen om te mediteren. Regelmatig mediteren maakt dat je je meer ontspannen voelt, omdat het lichaam minder stress-hormonen produceert. Meditatie kan ook een positieve invloed hebben bij klachten van depressieve aard of angst.
  • ·        Je kunt helderder denken, je beter concentreren en je langer op iets focussen
  • ·        Je wordt creatiever. Tijdens de meditatie worden er centra in je hersenen geactiveerd die je creativiteit stimuleren.

Leren mediteren? In bijna elke stad of dorp kun je wel terecht voor een cursus om je de basistechnieken bij te brengen. Wil je liever zelf aan de slag dan zijn er op internet talloze artikelen te vinden.
Meditatie bij Acu-Putten: wij geven geen meditatieles. Wel komt het regelmatig voor dat tijdens een acupunctuursessie,  als aanvulling op de behandeling,  enkele meditatie/ontspanningstechnieken worden aangeleerd. Onze ervaring is dat deze oefeningen bijdragen aan het positieve effect van de acupunctuur.