zondag 27 juli 2014

Aperitief en digestief: Kruiden die de spijsvertering bevorderen

Bij het woord aperitief denken we al snel aan een (meestal alcoholische) drank die voor die maaltijd wordt gedronken om de eetlust op te wekken.  En het kruidenlikeurtje na de maaltijd zorgt er op zijn beurt voor dat hetgeen we hebben gegeten weer sneller wordt verteerd. Van tijd tot tijd is dit natuurlijk prima, maar er zijn ook zat middelen zonder alcohol die op een gezonde en verantwoorde manier je spijsvertering kunnen bevorderen.

Het draait namelijk niet om de alcohol, maar het zijn de bitterstoffen in de kruiden die er toe doen.
Als de smaakpapillen een bittere smaak proeven, geeft je brein direct een seintje af aan de speekselklieren en vertelt deze om meer speeksel af te scheiden. Tegelijkertijd scheidt de maag meer zuur af, wat helpt om het voedsel af te breken. Een bittere smaak stimuleert ook de spijsverteringsenzymen van de pancreas en een verhoogde galstroom van de lever. Dit alles maakt dat je trek krijgt, en tegelijkertijd dat je je eten makkelijker kunt verteren.
Heb je wel eens een opgeblazen gevoel na het eten van veel eiwitten of vet, dan kunnen bitterstoffen dit voorkomen.

Er zijn talloze kruiden die bitterstoffen bevatten. Enkele voorbeelden zijn: duizendguldenkruid, paardenbloem, cichorei, kalmoes, kamille, engelwortel. De meest simpele manier om deze kruiden te gebruiken is als thee

kruiden  goed voor de spijsvertering