dinsdag 23 september 2014

Chinese kruiden - citrus peel

Dit is in de zon gedroogde schil van mandarijnen. Het is een scherp, aromatisch, bitter en verwarmend kruid.  Je vind het terug in veel Chinese gerechten, met bijvoorbeeld kip en rundvlees. In China wordt er ook thee van gezet. De Chinese naam voor het kruid is Chen Pi. De letterlijke vertaling hiervoor is oude schil

Het ondersteunt de spijsvertering en verzacht de maag. Het kan worden ingezet bij vastzittend slijm in de longen. Het is vooral goed bij een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Volgens de Chinese geneeskunde is misselijkheid het gevolg van ‘rebellerende Qi’, ofwel energie die in plaats van omlaag naar omhoog gaat. Met citrus peel stuur je de energie weer de goede kant op. Veel zwangere Chinese vrouwen gebruiken dit kruid (samen met gember) als thee om ochtendziekte tegen te gaan.

Ook in het westen is men bekend met het gebruik van citrusschillen om de spijsvertering te bevorderen. Je vindt het namelijk terug in veel likeuren die na de maaltijd genuttigd worden.
thee van citrusschillen is goed voor
de spijsvertering