donderdag 18 september 2014

voeding in de herfst - appels

Als je dit plaatje ziet krijg je vanzelf trek in appels. Volgens de Chinese geneeskunde hebben appels
de volgende energetica: De smaak is zoet en zuur en het werkt op de meridianen Lever, Maag en Milt. Het tonifieert de Yinne energie in het lichaam. Dit maakt het een goede dorstlesser, door Yin te versterken, worden namelijk ook vloeistoffen in het lichaam aangemaakt.

Voor mensen die last hebben van kouwelijkheid zijn appels wat minder geschikt. Dit komt omdat de energetica van appels koelend is. Zij zorgen dus voor afkoeling van het lichaam. Een rode appel is echter weer warmer dan een groene appel.
Door bijvoorbeeld appelmoes te maken met kaneel maak je appels minder koelend. Kruiden als kaneel zijn namelijk verwarmend voor het lichaam.

Ook dit recept van gevulde appels uit de oven is zeer geschikt voor in de herfst:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Vet een ovenschaal in en zet de (ongeschilde) appels in de schaal. Maak een mengsel van fijngehakte amandelen, rozijnen, wat basterdsuiker of honing. En voeg hier een flinke hoeveelheid kaneel en eventueel wat verse gember aan toe. Vul de appels met dit mengsel. Leg er een klontje boter op en zet de schaal 30-45 minuten in de oven totdat de appels gaar zijn.
gevulde appels uit de oven