zondag 19 oktober 2014

Aromatherapie - geranium

Geranium-olie is een belangrijk ingrediënt van parfum. Het wordt vaak gebruikt als ter vervanging van rozenolie. Geranium wordt als een vrouwelijk olie beschouwd en is geschikt voor de behandeling van klachten tijdens de menopauze, bijvoorbeeld opvliegers en transpireren.  Ook verzacht het problemen rondom de menstruatie. Geranium kalmeert het zenuwstelsel en zorgt voor gelijkmoedigheid en evenwicht. Haar vriendelijke geur verdrijft negatieve gedachten en maakt dat je de zonnige kant van het leven weer ziet. Geranium is kalmerend, harmoniserend en opmonterend bij nerveuze spanning, angst en depressies. De olie is ook geschikt voor een gevoelige of ouder wordende huid.

De chinese geneeskunde beschouwt geranium als een koelend kruid en een tonicum voor Nier- en Lever-yin. Het is een Dit maakt de olie geschikt voor de behandeling van overgangsklachten, infertiliteit en hoge bloeddruk. Ook zet het lever-Qi in beweging. Hierdoor kunnen klachten als PMS worden behandeld. Het kalmeert de energie van het Hart en verzacht gevoelens van frustratie en irritatie. Het is een goede remedie bij bezorgdheid,  in het bijzonder als er sprake is van nerveuze uitputting door stress of overwerktheid.


Gebruik: Verdamp een paar druppeltjes olie in een oliebrander.  Wil je het toevoegen aan een warm (voeten)bad meng de essentiële olie dan eerst met een emulgator omdat de olie zich anders niet mengt met water. Je kunt hiervoor simpelweg een scheutje koffiemelk gebruiken of een beetje badschuim.  Je kunt het ook gebruiken als huidverzorgende olie: voeg dan 1 druppel etherische olie toe per eetlepel basisolie.