maandag 3 november 2014

Last van menstruatiepijn? Laat het ‘wegprikken’.

Bijna alle vrouwen hebben er wel eens mee te maken: dysmenorroe ofwel menstruatiepijn. Dit is pijn die optreedt voor, tijdens en/of na de menstruatie. De pijn doet zich voornamelijk voor in de buik, maar kan gepaard gaan met rugpijn en uitstraling naar de benen.  Vaak is er slechts sprake van een zeurende pijn en een ongemakkelijk gevoel. Er zijn echter ook veel vrouwen die last hebben van zeer hevige en pijnlijke menstruatiekrampen.

Om het baarmoederslijmvlies te kunnen afstoten, is er tijdens de menstruatie een zeer krachtige samentrekking van de baarmoeder. Deze samentrekking is de oorzaak van de pijn.
Er zijn talloze ‘huismiddelen’ die de pijn kunnen verlichten. Bijvoorbeeld beweging, een warme kruik en een warm bad.  Ook het drinken van kruidenthee kan helpen, enkele voorbeelden: duizendblad, Chinese engelwortel, vrouwenmantel, kamille, kaneel, curcuma of gember.

Als dit allemaal niet afdoende werkt en je toch steeds weer naar de pijnstillers grijpt of je zelfs ziek moet melden, dan kun overwegen om acupunctuur te proberen. Acupunctuur is een bewezen methode die menstruatiepijnen significant doet afnemen. Ook hoofdpijn en migraine die gerelateerd zijn aan de menstruatie kunnen verholpen worden met acupunctuur.

In de Chinese geneeskunde spreekt men van een stagnatie of een blokkade van bloed of Qi bij hevige pijn. Door het zetten van naalden op specifieke plaatsen op het lichaam kan de energie weer stromen.
Acupunctuur stimuleert de bloedcirculatie in de baarmoeder en ontspant het spierweefsel, waardoor de krampen afnemen. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van het hormoon endorfine gestimuleerd. Hierdoor wordt de pijn gestild en worden ook symptomen als geïrriteerdheid en stemmingswisselingen aangepakt.

Acupunctuur stimuleert je lichaam en is altijd het proberen waard. Informeer naar de mogelijkheden via onze website