vrijdag 14 november 2014

Saffraan, een gouden kruid

Saffraan is een specerij met een oranje-goudenkleur, afkomstig uit de stempel (het bovenste deel van de stamper) van de crocus sativus. Saffraan is één van de prijzigste kruiden ter wereld en was ooit zelfs duurder dan goud. Dit komt omdat voor  de productie 1 kilo saffraan honderdduizenden bloemen nodig zijn, die allemaal met de hand worden geplukt. Het is daarom niet verwonderlijk dat er heel veel ‘nep’ saffraan op de markt is.

Saffraan wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker en kleurstof bij het koken. Een paella naar authentiek Spaans recept dankt haar kleur en specifieke smaak aan saffraan.  

De specerij heeft echter ook ‘gouden’ eigenschappen voor de gezondheid. In oude culturen, gebruikte men saffraan om maagpijn te verzachten, tegen nierstenen en om de circulatie van bloed te bevorderen. Moeders die net waren bevallen dronken warme melk met een draadje saffraan om de pijn te verlichten. Saffraan heeft een kalmerende werking op de baarmoeder. Het helpt daarom ook bij een pijnlijke menstruatie. De licht-bittere smaak maakt het geschikt als maagversterker en ter bevordering van de spijsvertering.

Saffraan maakt het hart gelukkig.
De Chinese geneeskunde kent soortgelijke eigenschappen toe aan saffraan. De uit Tibet afkomstige saffraan heeft een zoete smaak, werkt verkoelend en is gericht op de meridianen van Hart en Lever. Het kruid vitaliseert het bloed en heft blokkades op.  Het wordt ingezet bij menstruele verstoringen, pijn na de bevalling en om koorts te verlagen. Het wordt echter vaak vervangen door de vele malen goedkopere saffloer.


De Chinese naam voor het kruid is zang hong huo, wat ‘buitenlandse rode bloem’ betekent. Regelmatig gebruik van saffraan ‘maakt het hart gelukkig’, zeggen de Chinezen