vrijdag 12 december 2014

Pastinaak

Pastinaken zijn zoet, sappig en bevatten een grote hoeveelheid mineralen, vitaminen en
 voedingsstoffen, waaronder vezels, foliumzuur,  kalium en vitamine C.
Pastinaak behoort tot dezelfde plantenfamilie als wortels en peterselie. Ze lijken op wortelen, maar zijn bleker van kleur. In de volksmond werden ze ook wel ‘witte wortel’ genoemd.

Voor onze voorouders was het een belangrijk voedingsgewas. Voordat de aardappel werd ingevoerd in Europa, aten we in plaats daarvan pastinaak, samen met andere wortelgroenten. Hutspot wordt tegenwoordig meestal gemaakt van aardappelen en wortelen. Oorspronkelijk bestond dit echter uit pastinaak en wortel (en andere ingrediënten). Het was een geliefd gerecht van de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog.  Toen Leiden werd ontzet en de Spanjaarden op de vlucht sloegen, bleef op het slagveld een grote pan met ‘husselpot’ achter, die door de hongerige Leidenaren met smaak werd verorberd. Voor mensen is de groente in onbruik geraakt en vaak wordt het gebruikt als veevoer.  Nog enkele weetjes: de Engelsen maakten vroeger wijn van pastinaak, en de Ieren brouwden er bier van. Italiaanse boeren schijnen tot op de dag van vandaag hun varkens te voeren met pastinaak. Het schijnt dat de parmaham hierdoor een natuurlijke zoete smaak heeft. De Romeinen aten pastinaak als zinnenprikkelend middel.

Omdat pastinaak een warme energetica heeft, is het een ideale wintergroenten. Het is goed om de energie van de Milt te versterken. Het is vocht afdrijvend: bevordert het zweten en zorgt dat je meer gaat plassen. Ook de stoelgang verbetert, omdat de darmen bevochtigd worden.

Er zijn heerlijke recepten voorhanden met pastinaak, je kunt ze roosteren, bakken, koken enz. Wij hebben er een stevige, vegetarische soep van gemaakt.

Recept: Pastinaaksoep met kokos en kerrie
Smelt een klontje boter in de pan. Voeg een gesnipperd uitje, knoflook, en fijn gesneden gember toe.  Bak zachtjes totdat de uien lichtbruin en zacht zijn. Voeg de in stukken gesneden pastinaak toe en laat alles al roerend nog even bakken. Doe er dan bouillon bij en breng aan de kook. Als de pastinaak gaar is pureer je de soep met een blender. Voeg kokosmelk en een flinke eetlepel kerrie toe.  Breng verder op smaak met peper en zout. Je kunt de soep desgewenst serveren met wat korianderblaadjes (of een ander groen kruid), wat rode paprika en/of enkele ringetjes rode peper. Lekker met stevig brood!