vrijdag 2 januari 2015

Etherische olie: Ylang ylang - bloem der bloemen

 De naam Ylang ylang is afkomstig van de Filipijnen en betekent 'bloem der bloemen'. Andere volksnamen zijn 'kroon van het Oosten', 'parfumboom' en 'jasmijn van arme mensen'. Ylang ylang is een veelgebruikt en populair ingrediënt in de parfumindustrie. Ook wordt het vaak toegevoegd aan (geur)kaarsen en zeep.  Omdat het goedkoper is dan jasmijn wordt het vaak gebruikt als vervanging.

Vrouwen in Maleisië en Indonesië dragen vaak de geurende bloemen in hun haar. Bij pasgetrouwde stellen worden de bloemen rond het bed gestrooid en samen met jasmijn en roos, is het een veelgebruikte versiering bij allerlei feesten en festivals. Zakjes met Ylang ylang bloemen in de kast zorgen voor een heerlijke geur aan kleding en linnengoed.

Ook kent Ylang ylang een lange traditie als geneeskrachtig kruid, bijvoorbeeld tegen malaria en astma. De blaadjes werden in de huid en op het hoofd gewreven als remedie tegen jeuk en schurft. Men maakte een geurende pommade van Ylang ylang en kokosolie om tijdens het regenseizoen het lichaam te beschermen tegen korts en infecties.
Aan het begin van de 20e eeuw werden ook door Europese apothekers de medicinale werking erkend. Het bleek een kalmerend effect te hebben op het hart en daarnaast een probaat middel te zijn tegen malaria, tyfus en darminfecties.
In het victoriaanse Engeland voegde men Ylang ylang toe aan haarolie, om de haargroei te stimuleren en het een mooie glans te geven. Als je last hebt van gespleten haarpunten kun je een paar druppeltjes etherische olie toevoegen aan je shampoo.

De  olie heeft een bloemige, zoete en opvallend prikkelende geur. In termen van Chinese geneeskunde spreken we over een 'Yinne' olie, met een koelende, bevochtigende en kalmerende werking.
Het kan van nut zijn bij problemen rondom de overgang en menstruatie zoals stemmingswisselingen en nachtelijk transpireren. Ylang ylang heeft een opwekkend effect op het zenuwstelsel en helpt bij depressie, kalmeert hartkloppingen en is slaap bevorderend.
Omdat het zenuwstelsel wordt gekalmeerd, worden emoties als woede, angst of paniek geharmoniseerd. Het roept vredige gevoelens op en verdrijft kwaadheid. Het helpt bij spanningen, slapeloosheid en stress.


De geur en de kracht van Ylang ylang maken het bijzonder geschikt als massage-olie.
Ylang ylang etherische olie