vrijdag 30 januari 2015

Hop - daar word je slaperig van


Hop is een van de belangrijkste ingrediënten van bier. In eerste instantie werd het aan het bier toegevoegd vanwege de conserverende eigenschappen, het ging bederf tegen. Later werd het populair vanwege het aroma en de bittere smaak. Maar er is nog veel meer goeds te vertellen over deze geurende klimplant.

Geschiedenis:
De neurotische George de 3e, koning van Engeland, die ook wel de 'mad king' werd genoemd, liet men slapen op een kussen van hopbellen om zijn geest tot rust te brengen.
In klassieke kruidenboeken spreekt men van melancholie veroorzaakt door onzuiver bloed. De waterafdrijvende eigenschappen zouden het lichaam reinigen en zodoende de somberheid verdrijven.

Terug naar het heden;
Het is een geneeskrachtige plant die boordevol zit met antioxidanten en vitamines E, A, C en B.
De bittere smaak stimuleert de aanmaak van allerlei spijsverteringssappen en zorgt er voor dat voeding beter en sneller wordt verteerd

Chinese geneeskunde:
De Chinese naam is bijuhua, wat vertaald kan worden als ‘bierbloem’.
Hop werkt op de meridianen Lever en Maag. De energetica wordt geclassificeerd als neutraal (niet warm en niet koud), de smaak bitter en scherp. Het versterkt de Milt-funtie en bevordert de spijsvertering. Het is vochtafdrijvend en ontstekingsremmend.  Hop verzacht darmkrampen als gevolg van stress of emoties

En verder:
Hop heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel en wordt aanbevolen bij angst, nervositeit, hyperactiviteit, rusteloosheid, paniekaanvallen en slapeloosheid. Hop bevat plantaardige oestrogenen en kan verlichting geven bij problemen rondom de menstruatie en de overgang.

Je kunt er thee van zetten, maar bijvoorbeeld ook een kruidenzakje maken gevuld met hop- en eventueel lavendelbloemen en dit naast je kussen leggen. Of neem zo nu en dan een lekker glaasje bier