vrijdag 30 januari 2015

Rijst – vitale energie in een graankorrel


Bijna ieder land in de wereld heeft wel een gerecht waar rijst in voorkomt; paella, risotto, nasi, rijstwijn, pilaf, toetjes van zoete rijst enz. Het is een van de oudste voedingsmiddelen. Hoewel het niet mogelijk is om exact te bepalen waar het telen van rijst zijn oorsprong heeft, wordt China meestal beschouwd als het ‘thuisland van de rijst’.

China kent vele legendes over rijst.  Eén van deze legendes verhaalt over een godin, die gekleed ging in prachtige zijden gewaden.  Tijdens een wandeling bleef er wat rijst-stro in haar jurk haken, die zij vanuit de hemel naar de aarde gooide, waardoor hier rijstvelden zijn ontstaan.  Ook wordt wel beweerd dat één van de mythische keizers, Shen Nong, de goddelijke boer, de eerste was die rijst zaaide op aarde.

Een ander legendarisch figuur, Huang Di, de Gele Keizer en een van de grondleggers van de Chinese Geneeskunde wordt eveneens gezien als de eerste die graan plantte. Hij staat bekend als ‘vader van het graan’ of ‘fan’. Hiermee bedoelt men behalve rijst ook graansoorten als tarwe, gerst en gierst, alsmede de daaruit bereide producten zoals brood en mie.  In oude tijden werd door wetenschappers iedereen die graan at als Chinees beschouwd, alle anderen waren barbaren.

Rijst is een symbool van vruchtbaarheid. Iedereen kent het ritueel van rijst gooien naar een pasgetrouwd stel. Dit ritueel staat voor vruchtbaarheid en gezegend worden met veel kinderen, ook symboliseert het voorspoed en overvloed.

Het Chinese karakter Qi, onze vitale energie, is gemaakt van de tekens stoom en rijsthalmen.
Rijst heeft een zoete smaak en hoort bij het element Aarde. Deze voedingsmiddelen bouwen Qi op, omdat het graan alle stoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Rijst versterkt de Maag en de Milt. Bruine rijst (zilvervliesrijst) bevat veel B-vitamines en is daarom goed voor het zenuwstelsel. Het is een bron van koolhydraten en enorm vezelrijk. Vezels zorgen ervoor dat je darmen goed functioneren, maar ook dat je gedurende lange tijd een gevoel van verzadiging hebt en dus minder hongerig bent.

Een laatste verhaal…
Een oude Zenmeester, Hsu Yun maakte tijdens de winter een reis door de bergen. Bij elke vierde stap boog hij met zijn knieën, handen en hoofd naar de aarde. Hij werd getroffen door bitterkoude stormen, die hem ingraafden in de sneeuw. Hij werd gered door een Bodhisattva, een verlicht wezen, die op wonderbaarlijke wijze verscheen en hem een kom rijst-congee gaf. Dit gaf hem genoeg kracht om de storm te doorstaan. Wil je zelf de kracht van congee ervaren, dan vind je in deze link een recept.