maandag 9 februari 2015

Chinese Engelwortel – Angelica Sinensis: Goede terugkeer

Chinese engelwortel - Dang Gui
Deze plant is verwant aan de grote engelwortel, en (de naam zegt het al) afkomstig uit China. Chinese Engelwortel wordt beschouwd als vrouwelijke ginseng. Het is de koningin van alle vrouwenkruiden is de Chinese geneeskunde en een van de meest aangewende kruiden bij vrouwelijke gynaecologische klachten.

De Chinese naam voor het kruid in Dang Gui. De letterlijke vertaling hiervoor is ‘goede terugkeer’. Een vreemde, maar toepasselijke naam, omdat Chinese engelwortel zorgt voor herstel van de normale werking van de vrouwelijke geslachtsorganen.
Aan de naam ligt een legende ten grondslag.

Een legende over een jonge, pasgetrouwde man, die zielsveel hield van zijn echtgenote.  Omdat hij in het dorp waar zij woonden voortdurend werd geplaagd en bespot door andere mannen verliet hij haar en trok de bergen in, om te bewijzen dat hij een echte man was. Als hij na drie jaar niet zou terugkeren dan mocht ze hem als verloren beschouwen en was zij vrij om met een andere man te trouwen. Drie jaren verstreken en hij kwam niet terug. Zijn vrouw kwijnde weg en verloor al haar levenskracht. Enige tijd keerde hij alsnog terug naar het dorp. Het was te laat, zijn vrouw was inmiddels hertrouwd en ze waren allebei kapot van verdriet. De vrouw was erg ziek en zwak, omdat zij haar eerste man zo lang had moeten missen en de liefde van haar leven was kwijtgeraakt. Hij gaf haar een wortel, die hij had gevonden gedurende zijn lange reis in de bergen. Heel snel knapte zij weer op en voelde zich weer kerngezond. Als eerbetoon aan dit hartverscheurende verhaal noemden de mensen uit het dorp de wortel ‘dang gui’, wat dus ‘goede terugkeer’ betekent.  

In oude kruidenboeken spreekt men van harmoniseren van de vitale energie “Qi” en het versterken van Bloed, die beiden weer worden teruggebracht naar hun ‘juiste bestemming’.

Een andere vertaling van Dang Gui is ‘de juiste manier’.  Ook dit duidt op herstel van de gezondheid, met name van vrouwen.  Klachten die baat kunnen hebben bij Chinese engelwortel zijn:
Menopauzale ongemakken: opvliegers, vaginale droogte, slaapstoornissen en stemmingswisselingen, PMS, pijnlijke menstruatie, uitblijven van de menstruatie.  Bij vrouwen die stoppen met de anticonceptie pil kan het de normale menstruatiecyclus weer op gang helpen en na de bevalling zorgt het dat je weer snel op kracht komt.


Chinese engelwortel is te koop bij de toko, maar is ook 
verkrijgbaar als capsules, tinctuur, tabletten enz.